Hidakat építünk – szerkesztői előszó

2020/2

Hidakat építeni nem csak azért fontos, hogy átkelhessünk egy folyón, hanem azért is mert az azon az úton átjutó áruk, információk, emberek összekötik a két partszakaszt és egy folytonosságot hoznak létre ott, ahol valami előtte kettéválasztotta a területet. A hidaknak szimbolikus jelentése is van: összekötnek, összekapcsolnak.

Ha mindezt lefordítjuk a társadalomra, akkor észrevehetjük, hogy sok minden tud embereket szétválasztani, fizikai vagy szellemi távolságot létrehozni közöttük. A Parolának ebben a számában sokféle hídról, azok kiépítéséről, fejlesztői gondolatokról és főleg terepi tapasztalatokról olvashatnak a kedves olvasók.

Sokszor adhatnak inspirációt, megerősítést mások történetei, más közösségek, települések már megélt folyamatai. Ebben a számban is akár az Angyali Civilek megalakulásának esettanulmányát, akár a Wekerlei öntevékeny szomszédságról vagy a komáromi Mag-ház aktuális terveiről, programjairól tájékozódunk, minden esetben valami közös belső erőt fedezhetünk fel. Más-más területek és emberek mégis az aktív tenni akarás, az egymásra figyelés és az összekötő hidak építése mindenhol megjelenik.

Budapest belvárosában a Nagykörúton sem lehet ez másképp, ott is biztosan valahogyan meg lehet találni ezt a tenni akarást, de ennek a folyamatnak még az elején van az a civil együttműködés, amelyik ezt tűzte ki célul. Ebben a számban megosztják velünk a megalakulásuk hátterét és a tervezett fejlesztési folyamat dilemmáit, céljait.

Az aktuális és nagy érdeklődést kiváltó Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak megmozdulása apropóján egy interjút olvashatunk, melynek témája a demokrácia, együttműködés, tapasztalat megosztás és emberség. Vajon mik zajlottak a háttérben?

És ha már az olvasásnál tartunk, nem csak a Parola ezen számait ajánljuk, hanem egyéb szakmai írásokat is, mint például Vercseg Ilona Közösség és részvétel című újra megjelent könyvét, amely méltán emelhető a közösségfejlesztés alapművei közé. Most megújult formában, aktualizált fejezetekkel várja olvasóit. Továbbá A kulturális intézmények társadalmiasított működési módja című kiadvány recenzióját is megtalálhatjuk az írások között, amelyben az intézmények szerepét hangsúlyozzák a szerzők a helyi közösségek fejlesztésében.

Hidakat építeni sokféleképpen lehet, talán sokszínűségével pont ez a Parola szám a legjobb példa erre. Lapozzák és olvassák olyan érdeklődéssel és kíváncsisággal, mint ahogyan ez a szám a szerkesztők részéről is készült!