Hálózat

1999/1

Egy emlékem: taxisblokád a 90-es évek elején, amikor is a rendelkezésükre álló, valljuk meg igen egyszerű információs rendszerrel megbénították az országot.
Nos ma már bárkinek rendelkezésére áll a világot átfogó információs rendszer, az Internet, mégsem használjuk ki a nyilvánvaló lehetőségeket.
Nincs levelező csoportja, elektronikus hírlevele a közösségi munkásoknak, a közösségfejlesztőknek, pedig lehetne, és ha lenne mindenki megoszthatná gondjait másokkal, sokan keresnék a megoldást egy-egy problémára, vagy lenne valaki a sokaságban, aki eleve tudja a megoldást. Közkinccsé válhatnának a tapasztalatok a jó és rossz példák, a módszerek.


Nincs minden közösségfejlesztő szervezetnek saját web lapja, pedig lehetne, és ha lenne, hírt adhatnának magukról a sokat emlegetett világhálón.
Nem lehet elfogadni a sokszor hallott ellenérvet, hogy ma még kevesen férnek hozzá az Internethez… , annak növekedési üteme ugyanis olyan mértékű, hogy még csak nem is jósolható, hogy milyen változásokat – jót és rosszat – jelent majd mindennapi életünkben, még akkor is, ha a kétkedők ellenállnak.
Szerintem ma már nem lehet úgy tenni mintha nem is lenne.
Ha valóban van mondanivalónk egymásnak, akkor most már tehát van csatorna az együttműködésre.

Az első lépés, avagy a minimális cél: legyen minden közösségfejlesztő szakembernek elektronikus levelesládája, azaz e-mail-je.

Mi kell ehhez?
Számítógép: a legegyszerűbb eset, ha olyan PC áll rendelkezésünkre, amelyen Windows 95 található.
Telefon vonal
Modem: a számítógép és a telefon vonal összekapcsolására. (Kb. 10–15 E Ft-ért beszerezhető)
Levelező szoftver: a Windows 95-nek része egy egyszerű levelező rendszer, ami – magyar nyelvű Windows esetén – a Posta ikonnal indítható.
Szolgáltató: kell egy Internet szolgáltató, aki a levelezési lehetőséget biztosítja. Szerencsére ma már több ingyenes levelezést biztosító szolgáltató létezik az Interneten én ezek közül elsősorban a Soros Alapítvány freemail szolgáltatását ajánlom mindenkinek.
WWW elérési lehetőség a postafiók létrehozásához.
Segítség azoknak, akik az előzőekből egy kukkot sem értettek: ha ez nem áll rendelkezésére kérjük írjon a szerkesztőségnek, ígérjük segítünk.

A második lépés, a levelező csoport: a felhasználók szempontjából ez egy olyan rendszer, amely biztosítja, hogy a csoport egy tagjának levelét – amit egy megadott e-mail címre ír – minden további tag megkapja.
kofe@egroups.com, a Közösségfejlesztők Egyesülete levelező csoportja, amelynek tagja lehet bárki az egyesület tagjai közül, csak az alábbi kérdőívet kell értelemszerűen kitöltenie és visszaküldeni hagyományos vagy elektronikus postán.
(Címünk: Közösségfejlesztők Egyesülete Budapest 1011 Corvin tér 8. E-mail: kofe@kkapcsolat.hu, fax: 1/201-5728)

A harmadik lépés: az előzőhöz hasonló levelező csoportot bárki létrehozhat, aki eléri a World Wide Web-et, népszerűbb nevén a www-t, a www.egroups.com Internet címen, aki ismeri az alapvető számítástechnikai szakzsargont angolul. Ha nem érti, de szeretné, akkor írjon a szerkesztőségnek, csak ismételni tudjuk, ígérjük segítünk.
Többször előfordult az előzőekben a www, ami egy hatalmas faliújsághoz hasonlítható, ahol bárki elhelyezhet cédulákat, aki – szolgáltatóján keresztül – havonta kis pénzért, plusz telefonköltségért azt elérheti.
Következő számunkban a World Wide Web eléréséről és az abban rejlő lehetőségekről írunk majd.

Tanulási lehetőség: Internet hétvégék szervezését tervezzük Kunbábonyban a Civil Kollégium Közösségi Házában megfelelő (min. 15) számú jelentkező esetén, ahol azoknak, akik már használják a számítógépet, de nem ismerik az Internetet, segítünk az első három lépés (ld. korábban) megtételében, és egy kicsit beavatjuk a www használatába is.