Garzonok gyermekes fiataloknak

1994/2

Fizetniük, tanulniuk, dolgozniuk kell

Két héten belül újabb négy garzonlakást adnak át Pécsett szorult helyzetben lévő fiataloknak. Az első ilyen ifjúsági lakóközösségi épületbe – a Major utcaiba – tavaly költöztek be gyermeküket egyedül nevelő anyák, illetve minden támasz nélküli fiatal házaspárok. Pillanatnyilag hat család lakik itt.
Júniusban további négy családnak – elsősorban gyermekes fiatal házasoknak, élettársaknak, illetve gyermeküket egyedül nevelő anyáknak biztosít ideiglenesen otthont az Ifjúságért Egyesület. Egy holland alapítvány, a népjóléti tárca és a Soros Alapítvány támogatásával, 7,9 millió forintért építették fel a Debreczeni Márton u. 27. sz. alatt a második

épületet. A telket a Pécsi Önkormányzat adta. A kétszintes épület lakásaiban a földszinten van a főzőfülke, a nappali és a zuhanyozó, az emeleten a hálószoba. A berendezésről a leendő lakóknak kell gondoskodniuk.
A leendő lakókat ezúttal is pályázattal választják ki. A jelentkezésnek egy rövid bemutatkozást, a jelenlegi szociális körülményeik és a jövőre vonatkozó elképzeléseik leírását kell tartalmazni, illetve a címet, ahol elérhetőek. A pályázatok beadási határideje: június 5. A cím: Ifjúságért Egyesület, Pécs, Mária u. 1. 7621. Akik be akarnak kerülni, azoknak vállaniuk kell, hogy rendszeresen fizetik a rezsi költségeket, a beköltözés

utáni harmadik félévtől a hasonló kategóriájú albérletek díjának 50 százalékát, a negyedik félévtől pedig a teljes árat. Meg azt is, hogy együttműködnek az egyesület szakembereivel annak érdekében, hogy először közösen, később saját maguk oldják meg a problémáikat.
Ez az, amiben a pécsi program országosan egyedülálló. Ugyanis a közelben lévő volt pécsbányatelepi iskolát felújítják, népfőiskola lesz belőle, ahol tanfolyamokat szerveznek, illetve a földszinten foglalkoztató helyiségeket alakítanak ki. Így akarnak segíteni azoknak a fiataloknak, akik főként rajtuk kívülálló okok miatt nem tudnak egyedül boldogulni.