Csináljunk levelezőcsoportot!

2000/1

Az egroups szolgáltatás a cikk megjelenése után beolvadt a YAHOO portálba, ezért a cikkben lévő “@egroups”
elnevezést a “@yahoogroups”-ra, a “www.egroups. com”-ot pedig “groups.yahoo.com”-ra, vagy yahoogroups.com-ra kell kicserélni!


Mindenekelőtt hírek röviden:
A közösségfejlesztés magyarországi honlapján (www.kkapcsolat.hu) minden olyan adatállomány megjelent, amit eddig feldolgoztunk: az egykori Közművelődési lemezújságban megjelent tanulmányok, dolgozatok teljes szöveges feldolgozása, a Parola c. folyóirat minden, nem csak a megjelenéskor érdekes cikkének teljes szöveges feldolgozása, az egyesületünk és társszervezetei által összegyűjtött könyvek, dokumentumok katalógusa, amelyeken belül a saját kiadványaink teljes szöveggel szerepelnek. Egy későbbi cikkünkben részletesen beszámolunk majd az oldal tartalmáról, szerkezetéről, és annak érdekességeiről.
Létrehoztuk a kofe@egroups.com nyílt, nem moderált levelező-csoportot. Talán nem mindenki tudja pontosan, mit jelent a levelező-csoport? A felhasználók szempontjából ez egy olyan rendszer, amely biztosítja, hogy a csoport egy tagjának levelét – amit a csoport e-mail címére ír: esetünkben ez a cím kofe@egroups.com – minden további tag megkapja.
Azt, hogy a csoport nyílt, ez annyit jelent, hogy bárki írhat a csoportnak a korábban említett címre, az pedig, hogy nem moderált pedig azt, hogy a leveleket közvetlenül mindenki megkapja (Bővebben lásd a „Hogyan csináljunk levelezőcsoportot?” részben).

Miért jók a levelezőcsoportok?
A válasz a levelezőcsoport korábban már említett leírásában van: a felhasználók szempontjából ez egy olyan rendszer, amely biztosítja, hogy a csoport egy tagjának levelét minden további tag megkapja.
Ez egészen leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a csoport bármely tagjának problémájára nagyon sokan kereshetik a választ, valamint azt, hogy egy-egy hír, vagy felhívás nagyon gyorsan eljuthat a csoport minden tagjához.

Miért csináljunk „saját” levelezőcsoportot?
Azért, amiért egyesületet csinálunk, hogy megoszthassuk problémáinkat, gondolatainkat a hozzánk hasonlóan gondolkodókkal, a hasonló érdeklődési körűekkel, vagy az azonos földrajzi térségben dolgozókkal.
Ez viszont azt is jelenti, hogy bárki több levelezőcsoportnak is tagja lehet, mint ahogy arra is könnyű példát találni, hogy valaki több egyesületnek tagja. Sok esetben ez azt is jelentheti, hogy ha valaki nem talál magának megfelelő egyesületet, alapít egyet.

Hogyan csináljunk levelezőcsoportot?
Több ingyenes szerver létezik, amelyen levelezőcsoportot lehet működtetni, mi ezek közül az egroups.com-ot használjuk.
Az alábbiakban lépésről, lépésre végigvesszük a levelezőcsoport létrehozását az egroups.com szerveren.
1. Döntse el, hogy mi lesz a csoport e-mail címének első része. A @ utáni rész egroups.com.
2. Készítse el a leendő csoportod tagjainak e-mail címlistáját egy szövegfile-ban úgy, hogy minden sorban csak egy e-mail cím legyen
3. Készítsen egy szövegfile-t, amit a rendszer az első levélben küld el a tagoknak. Ebben célszerű röviden leírni, hogy mi ez a lista és milyen célokat szolgál.
4. Menjen a www.egroups.com lapra
5. Regisztrálja magát.
6. Kezdeményezze új csoport létrehozását (Start a new group), ami három lépésből áll majd.
1. Lépés(ek)
Meg kell adnia a csoport nevét
Majd a típusát: Nem moderált (ez az alapértelmezés), tehát a csoport tagjai szabadon írhatnak a listára, Moderált: a csoporthoz érkező levelek postázását a tagok számára Önnek kell engedélyezni, Újság: csak Ön küldhet levelet,
eGroups directory: szerepeljen-e a csoport az egroups tartalomjegyzékében?
Membership: Open: bárki csatlakozhat a listához, Moderated/restricted: csak a tagok írhatnak közvetlenül, az új jelentkezőket Önnek kell felvenni ill. engedélyezni majd.
Short Description: a csoport leírása max. 25 szó, és 127 leütés
Main Page description: hosszabb leírás a csoportról
Primary language: a használt nyelv
2. Lépés(ek)
Kategóriát kell választani, még akkor is, ha a csoport zárt és nem engedte, hogy a tartalomjegyzékben szerepeljen. Ez több lépcsős, ne ijedjen meg, ha újabb alkategóriákba kell sorolnia a csoportot. Ha befejezte, klikkelj a Put my group here gombra.
3. Lépés(ek)
Most kell megadnia a csoport tagjait. Nyissa meg a már elkészített listát és a vágólappal másolja az ablakba.
Choose invitation type: az alapértelmezés (Send invitation to members) azt jelenti, hogy a rendszer küld egy levelet a meghívottnak és ha azt az illető megválaszolja, akkor kerül csak a listára. A másik lehetőség – ezt javaslom használni –, Directly subscribe members azt jelenti, hogy azonnal a listára kerülnek az előző ablakba másolt e-mail címek és csak egy értesítést kapnak erről.
Végül az utolsó ablakba be kell másolni a másik elkészített file tartalmát – lásd a 3. pontot.
Most már csak az Invite members gombra kell kattintani
A gombra klikkelés után egy gratulációt kap, azon alkalomból, hogy létrejött a csoport.
Ezután már ki lehet jelentkezni, EZT SOHA NE MULASSZA EL, ehhez a Sign outra kell kattintani.
Most már becsukhatja a böngészőt.

A következő részben a létrehozott csoport működtetéséhez adunk segítséget.

Néhány érdekesség az egroups.com-ról
Ha már regisztrált tagja az egroups-nak, ami a csoport létrehozásához elengedhetetlen, érdemes kicsit körülnézni, mert sok magyar vonatkozású, ill. magyar levelezőcsoport működik itt.
Természetesen lehet keresni is; az előző mondat igazolására néhány keresés eredményét idézzük.
magyar keresőszóra 184 találat volt, a szervezet*-re 20. Ez utóbbiakból néhány csoport példaképpen:
civil forum – A Kárpát-medence civil szervezeteinek fóruma, hirdetőoszlopa
roma hir – Roma szervezetek hírcsoportja
meosz – MEOSZ Szervezetek és egyéb fogyatékos szervezetek levelezési listája
maposz – Ez a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetsége Baranyai Szervezete által létrehozott levelezési lista, mely az internet hozzáféréssel rendelkező orvosok kommunikációjára, problémái, szakmai és egyéb vélemények közreadására jött létre.
ermacisz – A levelezési lista célja az erdélyi magyar civil szervezetek közötti információcsere és kapcsolatépítés.
nagyatad – NAGYATÁDI LEVELEZŐLISTA – Új lehetőség a láthatáron! – A Nagyatádi Horizont (http://www.nagyatad.hu/horizont/) új opciójaként beindult a Nagyatádi Levelező Lista ingyenes szolgáltatás. Minden a listára írt levél az összes listatag e-mail fiókjában megjelenik. Így az összes atádi internetező között gyorsabbá és szorosabbá tehetjük az információ-áramlást. – Téma: minden, ami Nagyatáddal, lakosaival vagy a helyi kábelhálózattal kapcsolatos. Hírek, események, felhívások.