Biodinamikus Alapítvány, Iváncsa: Együttműködve a természet erőforrásaival egy mezőgazdasági organizmus megteremtéséért és a hazai kultúrtáj újraélesztéséért

1993/6

Mit tanulnak – már most is – az iváncsai kurzusok résztvevői, felnőttek és iskolások?
A biodinamikus gazdálkodás lényeges eleme egy emberi képesség kialakulása, mely az élet folyamatainak átélésére tesz alkalmassá.


Felfedezzük a megfigyelés elmélyülése során, hogyan alakítja ki ég és föld a talaj és levegő erőiből a növényt, hogyan bomlik el az élő anyag, mikor belüle az eredeti élet eltűnik, hogyan lehet gazdálkodni a felépítő és bontó erőkkel a humuszgazdálkodás során; hogyan segíti mindezt a Rudolf Steiner által adott biodinamikus preparátumok rendszere.
Talaj-növény-állat és ember egészséget nyerhet ebben a munkában, ha odaadóan dolgozik a BIO (élő)-DINAMIKUS (erőkkel kapcsolatos) mezőgazdálkodás eszközeivel a gazda.

– A Biodinamikus Alapítvány Iváncsa – 1993 tavaszán jött létre. Tevékenységének fő céljaként a biodinamikus mezőgazdálkodási módszer bemutatására, oktatására biodinamikus oktatási központot, gazdaiskolát kíván létrehozni a Budapesttől 50 km-re fekvő Iváncsa községben.
A helyi lehetőségek felmérése után – egy kis aktív csoporttal – már évekkel ezelőtt megkezdődött a mai alapítványi célok előkészítése.
Jelenleg az Alapítvány rendelkezésére áll
35 hektár szántóterület
néhány alapvető gép
1 ház + 2 telek
egy beépítésre alkalmas terület a falu határán.
Egységet képező terület kialakítására törekszünk amibe beletagolódik az alapítók kárpótlási területe és a vásárolt földterület.
– Bár gazdálkodni kívánunk, az Alapítvány alapvetően közcélokat szolgál, non-profit jellegű. Eddigi beruházásait magyar és külföldi magánszemélyek és közhasznú szervezetek adományaiból tudtuk fedezni.

Megvalósításra vár
egy olyan zárt gazdasági szervezet, mely külső tápanyagforrásoktól nagyrészt függetlenül, a talajhibákat javítva, a talajerőt hosszú távon fenntartja,
termőképes és gazdaságilag is életképes tud maradni.
A gazdaságban sem műtrágyát sem szintetikus növényvédő szereket nem alkalmazunk.
Alkalmazzuk a ,biodinamikus permetező és komposztáló preparátum” elnevezésű készítményeinket.
Így alkalmazkodunk az Alapítvány gazdálkodásában az IFOAM (Organikus Mezőgazdálkodók Világszervezete) és a Nemzetközi Demeter Szövetség, (a biodinamikus termelés, feldolgozás és értékesítés nemzetközi szervezete) és ily módon egyben a magyar Biokultúra Egyesület irányvonalaihoz.
A termelést ellenőrzi 1993-tól a Biokultúra Egyesület, 1994-től a német Demeter Bund is. Az Alapítvány az IFOAM teljes jogú tagja.
– Szarvasmarha-állomány nélkül azonban nem érhetjük el a talaj-növény-állat-trágya-talaj körforgás belső egyensúlyát. A 35 hektárhoz most 20 fejőstehénre és szaporulatára van szükség.
Az oktatás teljes köréhez zöldségest és gyümölcsöst is ki kell alakítanunk.

A zöldséges egyben az együttdolgozók jövedelmét is biztosítaná.
Az oktatáshoz kapcsolódó művelődési rendezvények számára is helyet kell biztosítanunk.
– Fogyasztói kör kialakításán is dolgozunk. A mezőgazdasági és ipari árszínvonalban mutatkozó különbség miatt új értékesítési rendszer oldhatja csak meg a gazdálkodók problémáit, ahol a hosszú kereskedelmi lánc kikerülésével a termékek állandó fogyasztói csoporthoz jutnak el.
Mint látszik: alapvető beruházásokra van szükség;
– tervezés alatt áll egy 20 férőhelyes (bővíthető kivitelű) tehenészeti istálló és egy kollégiumépület. Iváncsa határa kultúrálttá és elevenné válik, s minden érdeklődőnek tanulási lehetőséget nyújt – ha mindez megvalósulhat.
A Biodinamikus Alapítvány Iváncsa Oktatási Központja – Biodinamikus Gazdaiskola – kialakítása során Iváncsán az alábbi címeken tart fent képviseleteket:
2454 Iváncsa (Fejér megye)
1. Pajorhegy u. 9. (Telephely kp.)
2. Vörösmarty u. 18. (Telephely)
3. Hunyadi u. 1/3. (Életvédő Kör kp.)
4. Vörösmarty u. 21. (Biokultúra helyi csoport kp.)

Információ
BIODINAMIKUS ALAPÍTVÁNY,
IVÁNCSA
H-1026 Budapest, Orsó u. 55.
Tel./Fax: (36-1) 176-2289
Adószám: 18044445-2-01
Kereskedelmi Bank Rt.
Forint: 318-12405
Deviza: 407-100025-01-318