Az Észak-Magyarországi Roma Unió 10 év alatt végzett munkájának vázlata

2002/1

Kiadtunk egy néhány oldalas, romáknak szóló ingyenes szociális, munkaügyi, egészségügyi, környezetvédelmi hírlevelet, amelyben megfelelő információkkal tudjuk ellátni az Ózd és vonzáskörzetében élő romákat. (2001)


– Szervezetünk 2000. augusztus 5-én beindította kisebbségi jogvédő irodáját, amely elsősorban a kilakoltatásokkal kapcsolatos ügyekkel foglalkozik.
– 2000 áprilisától 2001 áprilisáig hét fő cigány származású szociális asszisztenst foglalkoztatott a szervezetünk, akik védőnőkkel együtt dolgoznak a perem-területeken.
– 2000 márciusában a Millennium tiszteletére a perem-területeken elnökségi tagjainkkal, aktivistáinkkal és az ott lakó emberekkel karöltve tisztasági versenyt rendeztünk.
– Oktatási konferenciát rendeztünk „A cigány gyermekek továbbtanulási esélyei és lehetőségei” címmel, amelyen résztvettek városunknak és környékének általános iskolai igazgatói és azoknak az intézményeknek a vezetői, akikkel rendszeres kapcsolatot tartunk fenn. (2000)
– Szervezetünk 1999 januárjában felkérést kapott, hogy vegyünk részt egy 3 éves területfejlesztési progam végrehajtásában, amit a British Council égisze alatt Len Watson (Sheffield Halam University, Anglia) professzor kezdeményezett. A cél: Ózd város kilábalása a nehéz gazdasági helyzetéből. A cigány kisebbség integrálódásának társadalmi szerepével, lehetőségeivel és a képzési-oktatási programjainkkal kapcsolatos tapasztalatainkat adtuk át a külföldi kollégák részére.
– Ösztöndíjat adtunk több mint 60 általános iskolásnak, akiknek a szülei munkanélküliek. (1999)
– „Gyere velünk a könyvtárba” címmel gyermekprogramot indítottunk be 1998-tól.
– Játszóház-programokat szervezünk általános iskolák alsó tagozatosai részére évente két alkalommal, ahol nagy létszámban tanulnak cigány származású gyerekek (1998-tól folyamatos).
– Környezetvédő tábort rendeztünk a Domaházi Ifjúsági Táborban 67 gyermek részére, ahol a résztvevők 50%-a nem cigány származású gyermek volt (1998).
– 1998 januárjában beindítottuk a Roma vezetők közéleti képzése c. rendezvény-sorozatunkat, melyben megyénk cigány kisebbségi önkormányzatainak elnökei és civil szervezetek vettek részt.
– Megalakítottuk amatőr színjátszók felnőtt- és gyermekcsoportunkat. Az egri Gárdonyi Géza Színház színművészei tanítják a résztvevőket, kommunikációs és önismereti tréninget is tartanak (1998 óta).
– Szervezetünk házigazdája volt a Civil Klub országos rendezvénysorozatának (1996–98).
– Több alkalommal szállítottunk nagy mennyiségben ruhaadományokat a peremterületeken élő szegény családok számára (1997 óta).
– Környezetvédő őrjáratokat indítottunk az általános iskolákban. A tanulók járták a várost, és összeírták a tapasztalt környezetvédelmi problémákat (szemetes területek stb.). Az így született dokumentumot továbbítottuk a város vezetőinek (1996-tól).
– Lakossági fórumot tartottunk több peremterületen is (pl. Bánszállás, Hétes, Velence telep). (1995-96)
– 1996-ban alakítottuk meg a környezetvédő csoportot, mert véleményünk szerint fontos a jövőben az egészségünk és a környezetünk kapcsolata.
– A Föld Napja alkalmából minden évben szervezetünk rendezi a városi szintű egész napos ünnepséget Ózdon, melyen a városnak és peremterületeinek összes iskolájából részt vesznek gyermekek, fiatalok (1995 óta).
– Megalakítottuk a Cigány Kismamák Klubját: felvilágosító előadások, személyiség fejlesztő tréning, korszerű táplálkozás a gyakorlatban, főző- és szabásvarrás tanfolyam, optimális családtervezés, csecsemőápolás. (1995)
– 1994 januárjától folyamatosan megrendezzük a „Cigány Népfőiskola” rendezvénysorozatát.
– Terem-labdarúgó tornát rendeztünk 14 csapat részvételével (1994).
– Segítségünkkel indult be az egészségügyi szakiskola Ózdon. Az iskolában tanulók teljes létszámát mi szerveztük meg (1993).
– A Roma Napok rendezvény sorozata keretében beindítottuk 1991-ben a Cigányok Kulturális Napját.
– Telente szánkótúrákat rendezünk a gyermekeknek (alakulásunk óta minden évben).
– Nyaranta kb. 60 gyermeket táboroztatunk (alakulásunk óta minden évben).
– Évente „Fenyő ünnepséget” rendezünk az általános iskolások részére (1991 óta minden évben).
– Évzáró ünnepségeken a jól tanuló cigány származású gyermekeket könyvjutalommal ösztönözzük (1991 óta minden évben).
– Nyáron táboroztattuk a kisegítő iskolában tanuló, nevelőotthoni kollégiumban élő gyermekeket.
– Az Észak-magyarországi Regionális Átképző Központ tanfolyamaihoz rendszeresen szervezünk résztvevőket.
– A 7-8. osztályos, továbbtanulni vágyó fiatalokkal rendszeres kapcsolatot építettünk ki, és segítjük őket, továbbtanulni érettségit adó intézményekben (pl. ruhaadományok, ösztöndíj támogatás). Rendszeresen önkéntes véradásokat szervezünk.

Észak-magyarországi Roma Unió
3600 Ózd, Bulcsú út 15. Tel./Fax: 06 48 572-023
Honlap: http://www.por-tal.hu/emruozd,
e-mail: emruozd@freemail.hu