Ajánló a közösségi megoldások köréből

2021/3

Huszerl József ajánlója különböző közösségi megoldásokról, jó gyakorlatokról, kezdeményezésekről.

 

Innovatív városi módszerek a szegény városrészek megsegítésére

Az URBACT partnerek jó gyakorlatait felhasználva a városok bevonják a lakosokat saját környezetük megújításába.

Hogyan tudnák a városok támogatni a városrehabilitációs törekvéseket a megszorítások közepette? A támogatásokért folyó versengés helyett hogyan lehetne a lakókat arra ösztönözni, hogy összefogjanak és részt vegyenek a környezetük megújítását támogató projektekben? Ez csak kettő azon kihívások közül, amelyekkel a hatóságok ma is szembesülnek, annak ellenére, hogy az EU-s szakpolitikák már régóta foglalkoznak a városi szegénység kérdésével. Az URBACT szakértője, Tosics Iván két olyan várost vizsgál meg, amelyek új, közösségalapú megközelítést alkalmaznak a városmegújítás terén – az URBACT partnervárosai inspiráló tevékenységének köszönhetően.

Forrás és folytatás: https://urbact.eu/innovat%C3%ADv-v%C3%A1rosi-m%C3%B3dszerek-szeg%C3%A9ny-v%C3%A1rosr%C3%A9szek-megseg%C3%ADt%C3%A9s%C3%A9re

 

Elindult az Ökotárs Alapítvány podcastja: a Világmegváltó!

Hogyan ragadta magával vendégeinket, Péterfi Ferencet (Civil Rádió) és Horváth Zsoltot (Levegő Munkacsoport) a civil világ? Milyen fiatalkori mintákból építették fel saját civil énjüket? Mi történik, amikor valaki elkezd közösséget szervezni egy probléma köré, mint tette azt Homoki Andrea Gyálon a közvilágítás botrányos állapota miatt? Civilek vagyunk-e mind, és működne-e a világ enélkül?

Ötrészes sorozatot terveztünk, hogy megismerjük a civilek világát

Forrás és folytatás: https://www.facebook.com/okotars/posts/10158924463023551

 

Jótékonnyá tenné az online vásárlásainkat két ambiciózus egyetemista

Nyolc hónap háttérmunka után szeptember elején elindult a Colibri Charity – a böngészőkiegészítő célja, hogy online vásárlásaink után adományt gyűjthessünk számunkra fontos szervezeteknek. A Colibri Charity egy böngészőkiegészítő, aminek az a lényege, hogy a felhasználó az online vásárlásai után tudjon adakozni, anélkül, hogy ez plusz költségbe kerülne. Az előnye, hogy bárki tud csatlakozni, és mindenféle extra kiadás és különösebb időbefektetés nélkül adakozhat. Az adakozni vágyó felhasználónak annyi a dolga, hogy letölti a Colibri kiegészítőt (Chrome-ra, Edge-re, Firefoxra, valamint a Chrome-alapú böngészőkre), majd a regisztráció után kiválasztja, milyen alapítványt szeretne támogatni.

Forrás és folytatás: https://forbes.hu/legyel-jobb/colibri-charity-online-vasarlas/?fbclid=IwAR0slleqj96pCfU0tuhNx_mOp41Jbwp_DGss88SDyY-tyoJg80etUjWmC-M

 

Játszva tanulni a demokráciát: legyen a diákoknak is költségvetése!

Hogyan vonhatóak be a fiatalok az őket érintő hétköznapi döntésekbe? Az ifjúsági részvételi költségvetés – az önkormányzati szinten terjedő változatához hasonlóan – valódi hatalmat, egy tényleges pénzösszegről szóló döntést kínál fel települési vagy iskolai szinten egy meghatározott célcsoport számára, (fiatalokra szabott) tanácskozási-döntéshozatali folyamat révén. Világszerte és a régiónkban is egyre terjed ez az eljárás állami-önkormányzati vagy éppen civil kezdeményezésre – itthon azonban talán az oktatási rendszer központosítása okán még nem volt példa ilyesfajta demokratikus pedagógiai kísérletre. Bejegyzésünkben bemutatjuk, mit kínál a “diákok költségvetése” a benne résztvevők és a politikai közösség egésze számára.

Forrás és folytatás: https://k.blog.hu/2021/09/13/jatszva_tanulni_a_demokraciat

 

A Jobbulást! kezdeményezésről

Szeretnénk hangot adni a pácienseknek, mert hisszük, hogy véleményük és tapasztalataik megismerése szemléletváltást eredményezhet az egészségügyben, ezért Alapítványunk létrehozott egy felületet, ahol Ön is közvetlenül értékelheti az egészségügyi ellátást.

A betegelégedettséget mérő rendszerrel lehetőséget adunk az ország bármely közfinanszírozott kórházának és szakrendelőjének nyilvános és strukturált értékelésére. Az Önök válaszai révén így mérhető és összehasonlítható adatok állnak majd az intézmények és a döntéshozók rendelkezésére, valamint segítenek megoldani az eddig rejtve maradt problémákat.

Forrás és folytatás: https://jobbulast.info/jobbulast

 

A választás mindenkié 2.0 – Segédlet közösségi választási kampányok szervezéséhez

Megjelent a Választás mindenkié című kisokosunk második, frissített kiadása, amelyben a Mártát Magdolnának! kampány tapasztalatait kiegészítettük a győztes Pikót polgármesternek! kampány tapasztalataival is a C8 – Civilek Józsefvárosért szervezettel együttműködésben.

A kisokos ingyenesen letöltehető, de minden adománynak nagyon örülünk, amivel a Közélet Iskolája munkáját támogatod. Ha szívesen támogatnál, kattints ide!

Forrás és folytatás: http://www.kozeletiskolaja.hu/page/a-valasztas-mindenkie-20

 

Breda egy parkban lévő zöldváros lesz 2030-ra: mutatjuk, hogyan!

Breda (Hollandia) 2030-ban az első, parkban lévő európai város szeretne lenni. Ezen ambíció megvalósításához azonban konkrét intézkedések meghozatala szükséges, amelyeket az új „Greenkompas”-ban (Zöld Iránytű) olvashatunk. Az Iránytű különféle útmutatásokat tartalmaz a város zöldítésére: például az utcáknak mindig tíz százalékkal zöldebbnek kell lenniük felújítást követően, az új építések alkalmával a szomszédos terület 20 %-át zölddé kell tenni, illetve információt kaphatunk arról is, hogy Breda mely új parkokkal lesz gazdagabb az elkövetkező években.

Forrás és folytatás: https://urbact.eu/breda-egy-parkban-l%C3%A9v%C5%91-z%C3%B6ldv%C3%A1ros-lesz-2030-ra-mutatjuk-hogyan

 

Az URBACT városok összefognak a globális fenntarthatóság érdekében
Az új URBACT hálózat célja, hogy irányt mutasson a városoknak az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG) tekintetében. Nézzük meg, miért is fontos ez.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (a továbbiakban SDG-k) 17, egymással összefüggő globális célkitűzést foglal magában, amik követendő például szolgálnak egy jobb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében mindannyiunk számára.  Az SDG-k elérése azonban komoly kihívást jelent, és új munkamódszerre van szükség minden irányítási szinten.

A városok és az önkormányzatok kulcsfontosságú szereplői ennek a folyamatnak – nem pusztán egy távol meghatározott globális célkitűzés „végrehajtói”, hanem egyedülálló léptékű lehetőséget biztosítanak arra, hogy alulról felfelé haladva nézhessünk szembe a globális kihívásokkal. Feladatuk az SDG-k helyi szinten való honosítása – azaz a célok helyi szinten való megvalósítása.

Forrás és folytatás: https://urbact.eu/az-urbact-v%C3%A1rosok-%C3%B6sszefognak-glob%C3%A1lis-fenntarthat%C3%B3s%C3%A1g-%C3%A9rdek%C3%A9ben

 

Kilenc megoldás a városok igazságosabbá és befogadóbbá válásához

A tisztességesebb társadalom érdekében tett helyi fellépések inspirálják az EU városait. A te városodban mi a helyzet?

Az új Lipcsei Charta az átalakuló város három, az európaiak életminőségének javítása szempontjából lényeges formáját emelte ki: az Igazságos Város, a Zöld Város és a Produktív Város.

Az URBACT legújabb kiadványa fenntartható megoldásokat tartalmaz e három dimenzió kezelésére – mindegyiket tesztelték az EU városaiban, az egyes megoldásokat a helyi kontextusokhoz igazítva.

Forrás és folytatás: https://urbact.eu/kilenc-megold%C3%A1s-v%C3%A1rosok-igazs%C3%A1gosabb%C3%A1-%C3%A9s-befogad%C3%B3bb%C3%A1-v%C3%A1l%C3%A1s%C3%A1hoz

 

Magyarországi civil kórkép a jogállamról

Készül az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentése. Ehhez szolgáltatott együtt anyagot az Európai Bizottság kérdéssorára válaszolva nyolc magyar civil szervezet: az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország.

Forrás és folytatás: https://helsinkifigyelo.444.hu/2021/04/28/magyarorszagi-civil-korkep-a-jogallamrol

 

Helyi összefogással a megosztottság ellen – A közösségi együttműködés lehetőségei

Helyi összefogással a megosztottság ellen – A közösségi együttműködés lehetőségei címmel tartott online beszélgetést a Political Capital és a Budapest Központ a Tömeges Atrocitások Megelőzéséért, melynek során meghívott vendégeikkel beszélgettek az önkormányzatok és civil szervezetek együttműködésének tapasztalatairól és lehetőségeiről.

A közel három órás online beszélgetés felvétele elérhető ezen a liken.