Ajánló a közösségi megoldások köréből

2024/1

Válogatásunk közösségfejlesztéssel, társadalomfejlesztéssel kapcsolatos hírekből.


Nem menedékhely kellene, hanem rengeteg otthon

„Ebben a kunyhóban éltünk” – mutat a kertben álló épületre Tibor, aki november elején költözhetett be új otthonába élettársával, Ágnessel. „Ha esett, a tetőről befolyt a víz. A padló felázott. Hat hónapja élünk ezen a telken, előtte a bátyáméknál kaptunk menedéket. Néhány hónapja találkoztunk az építész Tiborral, aki azt mondta, megpróbál segíteni nekünk. Az építkezéskor bőrig áztak a nagy esőben, de lelkesen megcsinálták nekünk.”

Forrás és folytatás

https://www.mecsekimuzli.com/nem-csak-egy-menedekhely-kellene-hanem-rengeteg-otthon/

 

Hol tart a lakhatási válság 2023-ban, és mit tesz az állam?

2023-as Lakhatási jelentésünk első két fejezete a lakhatási célú támogatások elosztását és a felhasználhatóságát elemzi, amelyek mértéke 2023-24-ben jelentősen csökken, és továbbra is a tehetősebbeknek kedvez – miközben az ingatlanok és az albérletek egyre kevésbé megfizethetőek. Idén tizenkettedik alkalommal publikáltuk éves jelentésünket a magyarországi lakhatás helyzetéről.

Forrás és folytatás

https://habitat.hu/hirek/2023/11/hol-tart-a-lakhatasi-valsag-2023-ban-es-mit-tesz-az-allam-a-kormanyzati-lakastamogatas-valtozasai-2024-ben/

Detekto – Az Idea Alapítvány online médiaműveltségi kurzusa

A Detekto egy médiaműveltség fejlesztését célzó, 13-16 év közötti fiataloknak szóló e-learning sorozat. Az önálló, online tanulást lehetővé tevő tananyagcsomagot az Idea Alapítvány készítette a HDMO (Magyar Digitális Média Obszervatórium) együttműködés keretében.

Forrás és folytatás

https://muosz.hu/2023/11/28/detekto-az-idea-alapitvany-online-mediamuveltsegi-kurzusa-tinedzsereknek/

 

Médiatudatosság

A Lakmusz indulása óta kifejezett célunk, hogy cikkeinkkel ne pusztán bemutassuk az egyes állítások mögött álló tényeket vagy jelezzük, ha manipulált tartalmakkal találkoztunk a nyilvánosságban. Fontosnak tartjuk, hogy mindeközben a cikkeinkben rámutassunk gyakran használt, klasszikus érvelési hibákra, manipulációs technikákra, valamint bemutassunk olyan módszereket, amiket mi újságíróként gyakran használunk az információk ellenőrzésére.

Forrás és folytatás

https://www.lakmusz.hu/mediatudatossag/

 

Sokszínű Gyermekkor Kézikönyv

A kézikönyv a 2022 és 2023 között végzett terepmunka eredményeként jött létre, amelyet több európai országban (Bulgária, Olaszország, Litvánia, Magyarország, Portugália és Spanyolország) végeztünk. A munka során több mint 3000 kamasz részvételével transznacionális felmérést végeztünk, fókuszcsoportos beszélgetéseket tartottunk gyermekekkel és kamaszokkal, valamint interjúkat készítettünk gyermekvédelmi szakemberekkel.

A kézikönyv számos fejezetben taglalja a LMBTQI gyermekek helyzetét, az erőszak következményeit, és konkrét ajánlásokat nyújt a támogatásukhoz. Célunk, hogy a kézikönyv segítségével a szakemberek hatékonyabban tudják segíteni a kiszolgáltatott gyermekeket a sokszínűség és befogadás jegyében. A projekttel résztvevők, a fiatalok és a szakemberek közös erőfeszítéseinek eredménye ez a fontos eszköz.

Forrás és folytatás

https://hatter.hu/kiadvanyaink/sokszinu-gyermekkor-kezikonyv

 

SozialMarie podcast

A SozialMarie podcast mostantól elérhető. Ismerje meg a SozialMarie társadalmi innovátorainak történeteit hónapról hónapra, akik három fontos kérdésre adnak választ: Miért kezdték el? Miért működött? Miért érdemes folytatni? 

Célunk, hogy a kiterjedt európai hálózatunkból minden alkalommal bemutassuk néhány társadalmi innovátor munkáját és történetét. Első epizódunkban két társadalmi innovátorral, Bettinával és Alberttel beszélgetünk. Bár történetük különbözik, hasonlóan szenvedélyesen próbálják a világot jobbá tenni vállalkozásukkal.

Forrás és folytatás

https://x671j.mjt.lu/nl3/YgL69ZAVnzKJ7_5EBv-G-w

 

ÉVES LAKHATÁSI JELENTÉS 2023

A szakpolitikai munkánk részeként 2012 óta, immáron tizenkettedik alkalommal adunk ki éves jelentést a magyarországi lakhatási szegénységről. Idei elemzésünkben a szakpolitikák, a központi költségvetés és a megfizethetőség mellett az energiaválság hatásait vizsgáljuk. Az elmúlt évek közpolitikai változásai alig reagáltak a lakhatási szegénységben élők sajátos helyzetére. Az országos lakáspolitikai eszköztár továbbra is nélkülözi a hosszú távú kiszámíthatóságot, nem szerveződik egységes rendszerbe. Továbbra is hiányoznak a kiszámítható, az energiaszegénységet enyhítő, rászorultsági alapon is célzott lakásfelújítási programok, amelyeken keresztül a lakhatási szegénység is csökkenthető volna.

Forrás és folytatás

https://habitat.hu/sites/lakhatasi-jelentes-2023/

 

Helyzetkép, 2022 – Nonprofit szektor

2022-ben 60 878 nonprofit szervezet működött hazánkban, egyharmaduk alapítványi formában, kétharmaduk társas nonprofit szervezetként. Az alapítványok jelentős részének tevékenysége az oktatáshoz, a szociális ellátáshoz és a kultúrához kötődött, míg a társas nonprofit szervezetek körében a szabadidős és sportegyesületek, valamint a kulturális szervezetek aránya volt a legnagyobb. A szektor nemzetgazdasági súlya a GDP-arányos bevétel és a foglalkoztatottak arányának átlaga alapján 4,7%-ot tett ki.

Forrás és folytatás

https://www.ksh.hu/apps/shop.kiadvany?p_kiadvany_id=1081779

 

Önkéntesség helyzete Magyarországon, Európában és a világon

Az önkéntesen végzett munka több szinten is tovább gyűrűző, pozitív hatásokat fejt ki: egyéni és társadalmi szint mellett jelentősebb gazdasági hozadékai is vannak, elsősorban a munkaerőpiac, a humán tőke képzettségi, minősége szempontjából. Hogyan alakult ki az önkéntesség? Mi motiválja az embereket, hogy anyagi ellenszolgáltatás nélkül, önszántukból segítsenek másokon, akik nem is közvetlen családtagjuk, ismerősük? Hogyan alakult az önkéntesség Magyarországon az elmúlt évtizedekben? Mely országok járnak elől önkéntesség terén Európában és a világon? E kérdésekre is választ adunk tanulmányunkban.

Forrás és folytatás

https://www.oeconomus.hu/irasok/onkentesseg-helyzete-magyarorszagon-europaban-es-a-vilagon/