A tisztító medencék nádmezői észrevétlen simulnak a tájba

1992/1

Egyesültünk vendégeként járt Budapesten Manfred Krasch, a berlini Landschaft Planen und Bauen mérnöke, hogy a gyökérteres szennyvíztisztítás Prof. Dr. R. Kickuth-féle metódusáról tájékoztassa az érdeklődő polgármestereket.

Tájékoztató előadása és a kérdésekre adott válaszai (amelyet teljes tartalmában videoszalagra vettünk) után a jelenlévők megállapodtak abban, hogy helybéli szennyvíztisztítási szükségleteik e módszer szerinti megoldására önkormányzati döntést hoznak és a beruházási program elkészítésére pénzt különítenek el, noha egyesületünk egyidejűleg közreműködést vállalt (a rendszer terjedése és e probléma megoldásának mielőbbi mintáját megteremtendő) arra, hogy maga is pályázható pénzek után néz, könnyítve ezzel a helybeliek terhét. Az ajánlati tervek elkészülte jó esélyt adhat a jövőre bizonyosan újból központilag pályázható szennyvíztisztítási támogatások elnyerésére különösen, ha sikerül a kormányzati tényezőkkel is megértetni a megépülte után szinte automatikusan működő környezetbarát és kiváló hatásfokú eljárás újszerűségét. A nád győkerén élő baktériumok és a helybéli talaj alkotórészeinek együttműködése révén működő rendszer jó része közmunkával is megvalósítható, jelentősen csökkentve ezzel a beruházás végül bizonyára nem csekély összegét, de hát ez a költségcsökkentés nem ismeretlen ott, ahol eddig sem állami közpénzekből, hanem a helybéliek keze munkája nyomán civilizálódott a település.
Vannak persze, akik most is legyintenek e problémára. Persze: a dombháton élők.

A Németország nyugati felében már több helyütt évek óta működő e járásról egyesületünk video-anyaggal rendelkezik, amelyet az előadás felvételével együtt szívesen átmásol bármely érdeklődő polgármesterségnek ha e célra üres szalagot kapunk. Az érdeklődőknek egyéb úton is rendelkezésére állunk, hiszen a lehetőség nemcsak a február végén megjelentek, hanem mindenki számára adott.