A Nagyrábéi Baráti Kör és Egyesület 10 éve

2001/1

Az 1989-ben elindított kulturális közösségfejlesztő folyamat inspirálta az egyesület és sok más közösség létrejöttét: Kertbarátkör, Népfőiskolai csoport, Életreform klub, Hagyományőrző Ifjúsági Klub. Az egyesület működött közre a két korosztályban elindított ifjúsági közösségi felmérésben is. Ezzel a módszerrel tártuk fel a fiatalok helyzetét, problémáit. Ezt követően alakult meg a Próbálkozó Ifjak Klubja, és a Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum.


1992-ben jelent meg a Nagyrábéi Falukönyv első, majd ‘95-ben a második kötete. Az anyagot a kör tagjai gyűjtötték, interjúkat készítettek, de maguk is írtak a múltról. Történetek, sorsok, életutak, egykori szokások, hagyományok elevenednek meg a sorokban. Nagyon fontos, hogy ismerjük gyökereinket. Az emlékeket, az ősi tudást át kell adni a felnövekvő generációknak. Ez egy település jövőjének záloga. A Nagyrábéi Gazdanapok keretében sok új információt ismertettünk meg a vállalkozókkal, gazdálkodókkal. 1991-ben rendeztük meg a Pernyésről elszármazottak találkozóját, majd 93 óta kétévenként a Nagyrábéról elszármazottak találkozóját. Rendkívül megható, emlékezetes perceket élnek meg hazalátogatók, s az őket hazavárók egyaránt. 1993 óta jelenik meg a Nagyrábéi Baráti Kör és az önkormányzat közös szerkesztésében a Nagyrábéi Hírmondó.
Jelentős esemény volt 2000-ben a Kistérségi Civil Fórum, melyet a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvánnyal közösen szerveztünk a Nonprofit Szolgáltató Központ szakmai programjának keretében.
1996-ban részt vettünk a Civil Expón, most, 2001-ben meghívást kaptunk a Nonprofit Iroda Oktatási Központtól „Az év civil szervezete” díj ünnepélyes átadására.
Egyesületünk ma 62 fős, cégbíróságon bejegyzett, közhasznú szervezet. Tagjaink életkora 20-tól a 80 évesig terjed.
A Teleház létrehozásával a felzárkózás lehetőségét teremtettük meg az itt élők számára. Azóta bebizonyosodott, hogy minden korosztály igényli, használja ezt a modern információs irodát, melynek eddig közel 4000-szer vették igénybe szolgáltatásait. Nap mint nap tele van az INFO-KUCKÓ TELEHÁZ. Sokan csak társaságot keresve, egy kis beszélgetésre térnek be. Az átadás óta a Teleház szomszédságában tartja fogadóóráját a falugazdász, így a hozzá fordulók jól tudják használni a Teleház szolgáltatásait is. Reméljük, rövidesen kinőjük a helyiséget és nagyobba kell költöztetni. A Teleház működése kapcsán segítjük a településen élő, megváltozott munkaképességű emberek munkába állását is.
A Nagyrábéi Falukönyv 3. kötete ebben az évben kerül kiadásra.