A Mesés Hetés titka

2023/2

„Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, két ugrással nem jutunk át a szakadékon.” (David Lloyd George)

A közösségek a kistelepüléseken témakörében kaptam felkérést, hogy írjam meg a gondolataimat. Közösségekről már annyian írtak, de úgy gondolom, tapasztalataimmal, gyakorlati javaslatokkal szívesen segítem azokat, akik most vagy később közösségekkel foglalkoznak. 22 éves korom óta közösségekben, közösségekért dolgozom, és 10 éve vezetek egy olyan közösséget, ami másoknál is érdeklődésre tarthat számot. Teszem ezt egy olyan szemlélettel, amit a céges világból hozok, ötvözve a pedagógiai végzettségemmel és sokrétű tapasztalatommal, tehát pont itt az ideje megírni ezt a másfajta gondolkodásmódot, ami több tudományterületen átívelően, gyakorlatias szempontok alapján, a közösséget bevonva építkezik a fordított logika mentén, ahogy én gondolok a közösségekre, a közösségépítésre. Mert szerintem minden projekt ott kezdődik, ahol végződik. Azaz akkor látszik meg a projekt haszna, amikor elfogy a támogatás, ekkor derül ki, mire képes önerőből a közösség.

A most divatos internetes újságírásnak megfelelően 13 pontban foglaltam össze a főbb gondolatokat.

1.    Tanulj! Fejlődj!

Derüljön ki rólad, közösségi ember vagy-e. Ehhez elsősorban fontos az önismeret (kezdd az MBTI teszttel: https://digitalispszichologia.hu/tesztek/mbti-teszt), ha szeretsz tanulni, fejlődni, akkor a közösséged is tanulni és fejlődni fog, mert ezt fogod közvetíteni nekik. Stratégiai gondolkodás és gazdasági szemlélet nélkül hosszú távon nem lehet működtetni a közösséget, de mindenki tud valamit, egymástól tanulni a legjobb. Ehhez alázat kell a tudományok és más ismeretek és emberek felé. Ha készen vagy, vezető leszel.  Ha vezető vagy, tanulj változásmenedzsmentet, az egyik legfontosabb.

2.    Ismerkedj!

Mindig és mindenkivel, ha lehet mindenhol. Ha megismered az embereket, akkor megtudod, mit szeretnek, mit nem. Tudod-e, mik a mozgatórugóik? Különbözőek vagyunk, mindannyiunkat más érdekel. Ismerd meg őket, de mindezt udvariasan és nem tolakodva szabad csak. Ha valaki nem jön a közeledbe, nem baj, te tedd a dolgodat, van, aki csak később jön rá, hogy a közösségre mindenkinek szüksége van.

3.    Gyűjtsd a jó embereket!

Biztosan mindenki ismeri a „Valaki” mesét. Ha mindenki vár, hogy Valaki majd megcsinálja, nem lesz belőle semmi. Ha megtaláltad, kik a közösségben a közösség iránt érdeklődő emberek, akik nem Valakire várnak, akkor törődj velük! Akiben látsz lehetőséget, hogy ő a tipikus „megcsinálós” ember, aki képes befejezni a dolgokat, nem csak beszélni róla, mit is kellene, ők lesznek a csapat. Egyedül nem lehetsz közösség. Ezeket az embereket érdemes összekötni, mert együtt is sokra képesek, nem kell irányítani őket.

4.    Vezetői szemlélet!

Légy a közösséged tagja, aktívan légy ott. Ugyanakkor légy bátor is, valakinek el kell vállalni a vezetést. A vezetés ugyanakkor alázat, szolgálat, nem uralkodás. Ha együtt tudsz velük dolgozni, klassz, de folyamatosan fejleszd a tulajdonságaidat ezen a téren is. A mentális állapotod nagymértékben befolyásolja a közösséged hosszú távú fejlődését. A vezetés magányos poszt. Egy vezető sem lehet sértődékeny. Halld meg, amit mondanak, az indulatokon túl is. Légy empatikus, és képzeld bele magad az ő helyükbe, te hogyan és mit tennél?

5.    Kommunikálj!

Ez NAGYON fontos. Nem mindegy, mikor, mit és hogyan mondasz. Kezd azzal, hogy tanulj róla, ha nem tudod mi a külső és belső, illetve online és offline kommunikáció közt a különbség, neki se állj közösséget építeni. Tudnod kell, mi a PR és a marketing, hogy szólítsd meg a közösséged tagjait és a közösségedet támogatni tudó embereket. Te. Ne más. Te tudod a stratégiát. Te tudod, mit miért csinálsz, te tudod, mit miért mondasz. Ezt kiadni a kezedből nem kifizetődő. Kell a történet, meséld, informálj, légy transzparens.

6.    Légy tele szeretettel, ezt érezzék is rólad, de ne add fel önmagadat!

Néha nem vagyok kedves, viszont mindig udvarias, mert azok csak konfliktusok, amiket meg kell oldani, az emberek hibáznak, hibázhatnak, mint ahogy mindenki. Ha érzik ezt, akkor bátrabban jönnek közel a közösséghez. A magánéletedet, pont úgy, ahogy másokét védd! Ne tűrd és ne engedd a pletykát, s pláne Te ne pletykálj. Ez olyan fokú bizalmat jelent, hogy bármi is történik nem veszti el senki az arcát. Lehet a közösségen belül másképp gondolni dolgokat, de a közösségnek egy biztonságos közegnek kell lenni, ahol jó lenni. Ahol a régi sérelmeket nem emlegetjük, és mindenki tagja a közösségnek bármilyen tulajdonságai is vannak.

7.    Dönts!

Az egyik legkönnyebb és mégis legnehezebb dolog. Jó időben megfelelően dönteni. Ha van tudásod, ismered a közösséged tagjait, van stratégiád, tudod az irányt és kommunikálsz is, akkor nem olyan nehéz, azonban sokszor választani kell, mert útelágazáshoz érkeztek. Tudnod kell, mi a te hatásköröd, és mikor kell bevonni másokat is a döntésbe, ehhez döntéselőkészítés is szükséges. Mindezt irányítottan. Ha nincs előkészítve a döntés, csak húzzátok egymás idejét, nem lehet dönteni. Sok előkészítetlen döntés viszont meg tudja bontani a közösség egységét, tanulj csoportdinamikát is!

8.    Hálózatok – lépj!

Nézz körül, milyen hálózatok érinthetik a Te közösségedet. Ha tudsz és jónak tartod, lépj be, ha nem találsz, építs egyet! Ne egy hálózat tagja légy, több civil szerveződés is lehet, ami érinti a közösséged által képviselt irányokat. A hálózatokban új tudásokat tudsz szerezni és kapcsolatokat, melyek hosszú távon segítenek (pl. kommunikációban).

9.    Ne alkudj meg!

Munkád során sokan fognak veled/veletek dolgozni. Ha teheted, a profit válaszd, az adott szakterületen a lehető legjobbat, ebben az online világ nagy segítségedre lesz. Lehet, van a „havernek/rokonnak” épp egy megfelelő… stb., no ez nem játszhat. Ellenőrizd le, hogy az tényleg megfelelő-e, s az ne számítson, hogy kinek a kije. Különben könnyen megosztod a közösségedet, illetve viselheted az esetleg silány munkának a következményét. (Mondtam ugye, hogy a vezetői pozíció egy magányos világ?)

10. Légy hálás!

Neked is jól esik, ha nem feledkeznek meg rólad. Segíts, kérj segítséget, és később se felejtkezz meg azokról, akik segítettek neked. A hála nem elég, ki is kell, hogy nyilvánítsd. Gesztusokban.

11. Légy rugalmas!

Ha stabil és széles alapokra tervezel, tudod mit szeretnél, nem baj, ha valami nem sikerül, lehet, csak még nincs itt az ideje. Egy-egy jó ötlet kidolgozására, sikerességére, támogatottságára sokszor éveket kell várni. Az lesz a sikeres, aki tud várni, és közben úgyis csiszolódik, lehet, hogy az első verzió nem volt elég kidolgozott. A változó körülményekhez alkalmazkodni szükséges, úgy, hogy tartjuk az irányt.

12. Ne sajnáld az ötleteidet!

Ha van egy ötleted, az klassz. Ha megosztod az ötleteidet, attól nem leszel kevesebb, nem lopják, fejlődünk. Ha négyen összeülnek, s mindenki mond 3 ötletet, akkor négyüknek 12 ötlete lesz már, s lehet csemegézni.

13. Együtt járjuk be az utat!

A közösség fejlődik, a világ valahogy viszonyul hozzá. A lényeg, hogy a közösség tagjai nincsenek egyedül, mindig van a közösségben valaki, aki átsegíti az aktuális problémán a másik tagját. Nem biztos, hogy ez a tag a vezetője a közösségnek. A lényeg, hogy legyen meg az a tag, s a közösség tagjai tudják, hogy bátran fordulhatnak segítségért a közösséghez, mert lesz, aki megpróbál segíteni. Egy vezetőnek sem célszerű előre rohanni, mert egyszer csak azt veszi észre, nem mennek mögötte. Egy magyar átlag három közösségnek a tagja. Mert oda szeretne tartozni, ezek a közösségek most gyorsan szaporodnak, az értékeinket, az alapokat kell alaposan körbejárni, és utána folyamatosan és organikusan növekedni, de együtt. Aki akar csatlakozhat, ez egy lehetőség, s semmi nem kötelező.

Hát nagyjából ennyi az esszenciája a közösségépítésnek szerintem a mindennapi gyakorlat oldaláról közelítve. Nézzük a konkrétumokat a Mesés Hetéssel kapcsolatban.

Kezdjük Hetéssel, hiszen nem mindenki tudja, hol is található.

Nekünk nyilván a világ közepe, de földrajzilag a Hetés tájnév szerepel a legújabb magyarországi tájföldrajzi beosztásban is. Magyarország kistájainak katasztere szerint a Kerka-vidék (Hetés) kistáj a Zalai-dombság középtáj részeként a Nyugat-magyarországi peremvidékhez tartozik. Ez a tájosztályozás elsősorban a táj természeti jellegű adottságaiból indult ki, így a néprajzi lehatárolásnál nagyobb területre használja a Hetés elnevezést. A Hetés egyedi jellegét tájföldrajzi értelemben a természeti és kulturális tényezők együttesen adják. A népi kultúrának a táj karakterében megmutatkozó hatásai sok hasonlóságot mutatnak a szomszédos Göcsejjel és Őrséggel, illetve a határ szlovéniai oldalán húzódó Goričkoval.

Biciklivel a szlovén-magyar határon

A Hetéshez tartozó települések meghatározása nem kis problémát okoz, hiszen a történelem során a különböző kutatók is más-más területet határoztak meg. Gönczi Ferenc 17 községet és 15 pusztát jelöl meg.

“Hetés vidékéhez 17 községet és 15 pusztát, telepet, majort s lakott helyet számítunk. Ezek a következők: Baglad, Banuta, Belsősárd, Bödeháza, Csesztreg, Gáborjánháza, Göntérháza, Kámaháza, Külsősárd, Lendvahidvég, Lendvahosszufalu (Belsőhegy, Hidegkút, Kisbükkhegy, Kishegy, Nagybükk-hegy, Szénégető, Újhegy. Ezek eddig Hosszúfalu szőlőhegy néven szerepeltek), Lendvavásárhely (Borshegygyei), Radamos, Résznek, Szentistvánlak, Szijártóháza és Zalaszombatja (Nyakasházapuszta és Gálpálházával)” (Gönczi, Hetés, 1914.)

A Hetés szó említése először 1509-ben fordult elő, s az akkori Hetési Bírósághoz a későbbiekben a törökök pusztítása miatt elnéptelenedő vidék miatt több bíróságot is hozzácsatoltak, így változott Hetés kiterjedésének alakulása.

A szűk értelemben vett néprajzi táj, Hetés települései a magyar oldalon Bödeháza (Szentistvánlak falurésszel), Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa, valamint a szlovéniai Genterovci – Göntérháza, Kamovci – Kámaháza, Radmozanci – Radamos, Zitkovci – Zsitkóc, Mostje – Hídvég és Banuta – Bánuta.

A tíz település kb. 50 km2 területen helyezkedik el. Néprajza jól feldolgozott, köszönhetően a régi néprajzkutatóknak és annak a kutató házaspárnak, amelyik a Muravidéken Hetéssel foglalkozik. Lendvai Kepe Zoltán és Kepéné Bihar Mária tevékenyen részt vesz a tudományos feltérképezésében a még élő, illetve azonosítható néprajzi elemeinknek. A hetési népviselet hungarikum is lett.

A Mesés Hetés közössége

A Mesés Hetés kezdete tíz éve történt, 2013-ban új, határon átnyúló mintaprogram indult “Mintaprogram az egyedi tájértékek kataszterezésére és tényleges védelmére, egy határon átívelő térségi zöldút létrehozásának keretében” címmel, melynek a helyszíne anno a vasfüggöny által kettévágott Hetés volt. A közösségépítő programok igazi közösséggé kovácsolták a két országban élő hetésieket, s a projekt további számos eredményt hozott. Minden területnek megvoltak a szakértői, és az összekapcsolásuk Hetésben történt. Nem lett mindenki tájegyezmény-szakértő, nem lett mindenki tematikus utakat szerkeszteni tudó szakértő, de lett egy közösség, mert a helyieket bevonva organikusan építkeztünk.

Tájsétákat tartottunk, ahol bármelyik generáció tudott sétálni, összekötöttünk településeket, és mindig beszélgetéssel zártuk. Kiemeltünk néhány érdekes helyi, nekünk mint turistáknak értelmezhető sajátosságot, és a beszélgetéseket a helyiek tudása felé fordítottuk. Ahogy haladtunk a projektben, egyre többen csatlakoztak hozzánk.

Hetési kerek perec

A szervezést elsősorban a Facebookon, plakátokkal és a szóbeszéd marketingeszközeivel oldottuk meg. S közösen fedeztük fel a körülöttünk lévő tájat, és a saját identitásunk Hetésben lévő gyökereit is együtt ismertük meg. A közös beszélgetések, séták során összejött az a kollektív tudás, az élhető hagyományaink, ami már-már elveszni látszott. Érintettük, a gasztronómiát, az építészetet, a környezetvédelmet, a vallásosságot, a kulturális örökségünket, a történelmet, különösen a vasfüggöny időszakát, textilkultúránkat, a szövést, a hímzést és más néprajzi sajátosságokat. Minden témakörre megtaláltuk a helyben megtalálható tudást, csak össze kellett fűzni. Nem akartunk senkit megváltoztatni, de jó hangulatot teremtettünk, s kötetlen részvételt biztosítottunk bárkinek, és a helyi közösségeknek a bemutatkozását is segítettük, hogy minden kis falu lakója érezze, fontos, fontos amit képvisel, érték, amit a mindennapjainkban élünk.

A projekt egy fél évig tartott, s a végén a közös tájelem, amelyet három lehetőségből választottunk, és nem egy régi megóvása, hanem egy új elem közös alkotása mellett döntöttünk. Ez pedig a Hetés Barátság Park, melynek különlegessége, hogy önkéntesek alakították ki a határon úgy, hogy egyik fele a magyar, másik fele a szlovén oldalon található. Az első túránkon 20 fős létszámhoz képest a park avatóján kb. négyszázan voltak. Ez arányaiban azért is szép, mert Hetés négy magyar falujában nincs összesen kétszáz ember. A szlovén oldali hat faluban többen vannak, mert ott nem volt építési tilalom.

Az összefogás olyan jól sikerült, hogy a Magyar Tájdíjat megnyerve utána az Európai Táj Díjat is elnyertük. Sikeres dolgokhoz szívesen csatlakoznak az emberek. S bár a projektnek vége lett, de a Mesés Hetés még mindig él, segítve a Hetés területén lévő települések kommunikációját, a turistáknak és a helyieknek bemutatva az eseményeket, fejlesztéseket.

Azóta a Mesés Hetés több projektnek is a részesévé vált, határon átnyúló pályázatok, melyek közül a Zalaerdő Zrt. részvételével a Go in Nature program keretein belül a park új bútorzatot, esőbeálló házat és két tűzrakó helyet is kapott, illetve a Zalai Falvakért Egyesület részvételével a Houses projekt, melyben a Hetés magyar oldalán található táji értékeket rendezvények mentén fűztük fel. Így lett például Hetés Fesztivál Bödeházán, Kerek Perec Nap Gáborjánházán. Ezt a két új rendezvényét Hetésnak azóta is rendszeresen tartják, sőt további terveink is vannak.

Az Európa Tanács Táj Díját közösen vettük át. Minden falut képviselt valaki

Megalakult a Mesés Hetés Egyesület, saját honlappal, s a közösségi médiát is visszük tovább. Új célokat tűzünk ki, s a közösségünk tagjai tudnak hozzájuk kapcsolódni. A Bödeházán alapított egyesület elsősorban Bödeházának, illetve a Hetés néprajzi tájegység térségének, a Mesés Hetés Zöldút által érintett településeknek a kulturális és természeti értékeinek megőrzésére, tovább örökítésére alakult. Az egyesület fő célja a helyi közösség életét meghatározó, értékmegőrző, értékteremtő programok szervezése, melyek segítik a Hetés értékeinek megőrzését, a település és az egyesületi tagság turisztikaipiacra-jutását a zöldutak céljainak figyelembevételével, kisléptékű, fenntartható mértékben.

Nyilván vannak kihívásaink, amit meg kell oldanunk. Az egyik a humánerőforrás hiánya, amely a zalai kistelepülések alacsonyabb létszámából fakad. A négy magyar település összlétszáma nem éri el a kétszáz főt. A másik kihívás: mint minden közösséget, minket is elért a Covid járvány az összes problémájával. S Hetést, amit a projektünk során a vasfüggöny után összekapcsoltunk újra, a járvány ismét szétválasztotta. Betonkordon került a Barátság Parkba, nem járhattunk át egymáshoz. A fejekben újra húzták a határokat (az enyémben is), sokkal kevesebbet találkozunk azóta is, a közösen vitt rendezvények ritkultak, most kezdjük újra építeni őket. Az értékeink nem vesztek el, de mindent újra kell huzalozni.

Egyik kedvenc könyvem a Szociálpszichológia, mely az emberi társas viselkedés izgalmas gazdagságát és változatosságát mutatja be. (https://www.libri.hu/konyv/diane_m_mackie.szocialpszichologia-3.html), melyből többek közt megtanultam, hogy attitűdöt váltani főleg cselekedetek segítségével lehet. Ezért jók a közös főzések, közös alkotások, mert van produktum, és a közösség együtt kell dolgozzon a sikerért. Bár az induló projekt már lezárult, de a Mesés Hetés él, mert a közössége működtetni akarja.

A Mesés Hetés Facebook oldal hirdetés nélküli elérése 18.000 fő az elmúlt 28 napban. Ez egy 2500-as oldalnak szép szám. Gondoljuk csak meg, hányan élnek Hetésben. S természetesen fejlődünk tovább.

A kialakított Hetés Barátság Park Bödeháza és Zsitkóc települések közt található, s a települések vezetői – Zsitkócon Bacsi László és a magyar oldalon Bedő Andrea –  elkötelezettek a pályázat kezdete óta a Mesés Hetés Zöldút és a Hetés Barátság Park iránt, amikor lehet forrásokat keresve, pályázva, önkénteseket bevonva tevékenységükbe. 2014-ben Bedő Andrea az Év Vidékfejlesztője lett, Bacsi László pedig 2023-ban elnyerte a Muravidéki Nívódíjat a kulturális tevékenységéért.

A közösség működéséhez nem kellenek díjak, a vezetők nem a díjakért végzik sok éven át önkéntes tevékenységüket, ezek inkább a közösségnek jelzések, hogy jó irányba haladnak, s igazán jó gyakorlatot alakítanak ki, amit követni, megismerni másoknak is érdemes.

Bödeházán a Houses projektnek köszönhetően négy helyi termékvásárral egybekötött rendezvény van, melyek sikeresek.  A terv, hogy ezeket a vásárokat kivisszük a határra. A Hetés Barátság Parkban egy havi szinten működő vásárt alakítsunk ki, a magyar oldalon a magyar árusok, a szlovén  oldalon a szlovén árusok árulhatnak, így nincs gond adóhatósági szempontból és a jövedéki termékkel sem, mert mindenki a saját országában árulhat.

S sikerült egy 1907-ben épült régi, úgynevezett „kódisállásos” házat megvenni az önkormányzatnak, melynek épek a melléképületei is. Így újabb lehetőségek állnak a közösség elé, ha tud hozzá forrást szerezni.

Nők lapja cikk

Mi segítheti a közösséget?

Ha a döntéshozó támogat. Ha a közösség tagjai a saját maguk jövőjének a kialakításban aktívan részt vesznek. Ha megfelelő pályázati előkészítés megtörténik. Ha az önkormányzatban olyan képviselő-testület van, amely hasonló elveken gondolkodik, és támogat és nem akadályoz. Ha időben értesülést szerez a közösség a lehetőségeiről. Ha fontosnak tartják a tagjaik a közösséget. Ha a hálózatok, amelyeknek a közösség a része, támogatóan lépnek fel, mert nekik is hasznos a közösség. Kialakul a nyer-nyer állapot és szívesen dolgoznak a megbízható partnerrel.

+1 lényeges pont, (ha már 13 volt, akkor a +1 is jár…):

A közösségek fejlesztése nem lehet egy „One man show”, nem lehet egykézben minden. Akkor is működni kell a közösségnek tovább, ha kivesszük belőle a vezetőt. Azaz mindenkinek célszerű tanítani a leendő utódját, aki bármilyen gond esetén át tudja venni a közösséget.

Mindehhez az egót le kell tudni tenni. S a közösséget elé helyezni, különben a közösség könnyen megszűnhet. A támogatók is szívesebben támogatnak egy jól működő, átlátható és standardizálható szabályozott tevékenységet.

Végül akkor mi a Mesés Hetés titka?

A másképp gondolkodás, mert nem úgy gondolunk a kis vidéki falvakra, mint elsorvadó közösségekre, hanem olyan egységekre, amelyek olyan rendezvényeket tudnak tartani, melyek bármilyen nagyvárosban megállnák a helyüket, s közben mégis emberléptékűen, fenntarthatóan, a helyeik életminőségét is javítva találjuk meg azokat a turistáinkat, akiknek fontos a lelassulás, az aktivitás, a túrázás, kerékpározás, jógázás, lovaglás, a rendezvényeink, Hetés több évszázados kultúrája, az itteni táj lelke. S ezt mi összegyűjtöttük, és be is tudjuk mutatni a minket meglátogatóknak.

A titok másik része az összefogás, mely az elosztott rendszerek elve mentén összeköt, rengeteg képi megjelenítéssel a közösségi médiában, mely a digitális világot harmonikus módon összekapcsolja az offline világgal.

 

Hivatkozások, ahol könnyen és gyorsan tájékozódhatsz:

A digitalizáció – média hatása – átpörgeted a képeket és mindent megértesz….

Legjobb bizonyíték talán az I. Hetés Fotókiállítás képei, és fotósainak bemutatkozása, több ember, több szemlélet, összefogás: https://www.meseshetes.hu/fotogaleria/

Ha szereted látni mi történt Mesés Hetésben az elmúlt 10 évben, itt az albumok között érdemes böngészni: https://www.facebook.com/meseshetes/photos_albums

Ha egy prezentációt néznél végig, akkor íme: https://www.slideshare.net/andreabedo/hets-82634062

Ha részleteiben érdekel Hetés – itt magyarul, szlovénül és angolul találsz anyagokat: https://www.bodehaza.hu/hetes/

 

Szerző:

Bedő Andrea, polgármester a Hetés néprajzi tájegység egyik falujában, Bödeházán. Pedagógusként, edzőként, majd a médiában a Startlap.hu közösségében, aztán a Samsung trénereként, illetve a turizmusban, projektek vezetésében, illetve marketing területén tevékenykedett. Élt vidéki városban, Zalaegerszegen, Budapesten, Kazahsztánban és most egy 49 fős faluban, Bödeházán. Hisz az őszinteségben, az emberekben, a közösségek erejében, a különböző tudományokban, a változásmenedzsmentben és a digitális világban is. Szereti a matematikát, a nagy rendszerekben felfedezni a belső struktúrákat, szabályos mintázatokat, a közösségekben is a csoportdinamikát figyeli. Gyűjti a jó embereket. Bővebben: https://www.andreabedo.hu