A Kapu (Getaway) program

2001/1

A Kapu Program egy lakóközösségi alapon szerveződő, a generációk közötti együttműködést elősegítő, önkéntes segítő szolgálat. A szolgálat a szociális és egészségügyi állami ellátórendszer mellett – annak szolgáltatásait kiegészítve – működik, és nyújt szakképesítéshez nem kötött segítséget elsősorban az otthonukban élő, rászoruló lakosok számára. A Kapu Program létrejöttét az adott társadalmi környezetben meglévő legerőteljesebb problémák megoldására való segítségnyújtás igénye adta egy civil szervezet keretein belül, szorosan együttműködve a helyi önkormányzattal és szakmai-módszertani támogatást kapva egy angol szociálpolitikai fejlesztéssel foglalkozó szervezet elhivatott szakembereitől.


A programon belül minden külső kényszer nélkül tevékenykedő önkéntesek (diákok, munkanélküliek, munka mellett szabadidővel rendelkező lakosok) nyújtanak szakképesítéshez nem kötött segítséget a szociális és egészségügyi okokból rászoruló lakosság részére (saját otthonban, korházban, szociális intézményben stb.)
A program kifejlesztését és magyarországi körülmények közötti bevezetését a Béthel Alapítvány és a Social Care Initiatives Network (Egyesült Királyság) szakemberei végezték el 1996-98-ig Phare támogatással, közvetlen brüs szeli finanszírozás mellett.
A program meghonosítását és országos kiterjesztését a Szociális és Családügyi Minisztérium támogatta Békés, Csongrád, Vas és Tolna megye területén.
A Kapu Program hatására megszületett két újabb innovatív projekt: a Gadara Projekt és a Napraforgó Program. A Gadara Projekt prevenciós célú nappali szociális intézménnyé nőtte ki magát, a Napraforgó Program szintén prevenciós program, az idős lakosok mentális leépülésének megelőzésére.
A Kapu Program ez évtől a Szociális és Családügyi Minisztérium modell programjai közé került.