A gyermekönkormányzatokról

1991/3

Gyermekönkormányzatokról volt már szó ezeken a hasábokon; a figyelmes olvasó emlékezhet arra, hogy a szerencsésebb sorsú országok példái nyomán magyarországi szerveződésüket szorgalmaztuk vagy egy évvel ezelőtt.

Ekkor Türjén leltük nyomát annak az iskolai diákönkormányzatnak, amely már alakulásakor is vállalt települési feladatokat; a franciaországi tapasztalatcserére utazott polgármesterek, jegyzők, népművelők és pedagógusok ennek immár iskolától teljesen elszakadt, a helyi igazgatásba beépült formáit láthatták. Kinti tartózkodásuk alatt megalakították a Települési Gyermekönkormányzatok Segítők Egyesületét éppen ezen közjogi forma hazai népszerűsítésére. Az egyesület szervezte meg október 15-18 között Nézsán és Terényben a települési gyermek- és ifjúsági Önkormányzatok I. találkozóját immár 7 község ifjú képviselőtestülete részvételével. A négy napos találkozó ismerkedést és feladatmeghatározást jelentett inkább, mintsem egy országos akció kezdetét – ettől óvták is egymást a résztvevők. De titokban sem akarnak maradni. A helyzetfeloldásaképp abban maradtak, hogy polgármesterként, jegyzőként, népművelőként vagy pedagógusként részt véve ebben fülbesúgva keresnek további érdeklődőket saját környékükön és ismeretségi körükön belül; így noha nincs dobra verve az egész, akit érdekel, mégis tájékozódhat. Az így megkeresettek pedig december 10-én 10 órára a Magyar Művelődési Intézet Budapest I., Corvin tér 8. sz. alatti stúdiójában összegyülekeznek, hogy a gyermek- és felnőtt polgármesterek tájékoztató beszámolói után kérdéseikre is választ kapva elgondolkozzanak a saját településükön való hasonló közjogi helyzet megteremtéséről.
Minden külön értesítés helyett kérjük és ajánljuk: legyen Ön is titokban értesített vendégünk. Ha kedve van jöjjön el. Ha eljönne, a Települési Gyermekönkormányzatokat Segítő Egyesület (G. Molnár Erzsébet elnök, Türje, Polgármesteri Hivatal címén) várja üzenetét, mert ebédet csak a létszám ismeretében biztosíthatunk.