20. NYÁRI EGYETEM A KÖZÖSSÉGI RÉSZVÉTEL FEJLESZTÉSÉÉRT

2023/2

2023. július 20-23. Civil Kollégium, Kunbábony

Az egység felhatalmaz
részvétel és aktivizmus a közösségek megerősödésében

A közösségi részvétel és aktivizmus a nagyvárosok mellett fontos téma a vidéki közösségekben is. Ez idén a közösségi szerepvállalás és aktivizmus jelentőségének kiemelésére összpontosítunk, különös figyelmet fordítva a vidéki térségekben zajló folyamatokra: hangsúlyozva azokat a pozitív eredményeket, amelyek akkor érhetők el, ha a lakosok együttműködnek és aktív szerepet vállalnak közösségeik alakításában. Megmutatjuk az együttműködés erejét, hogy miként  vezethet pozitív változáshoz a közösség tagjainak egysége és közös erőfeszítései. 

Ismerős és újgenerációs előadókkal tárjuk fel a részvétel különböző formáit, a felmerülő kihívásokat és a vidéki élet társadalmi, gazdasági és környezeti aspektusaira gyakorolt átalakító hatását.  

SZÓ LESZ EZEKRŐL:

*Grassroots aktivizmus: alulról jövő közösségi cselekvések szerepe a közösségekben. Hogyan mozgósítanak és lépnek fel a közösségük jólétét befolyásoló ügyekért a helyi állampolgárok, a helyi szervezetek, beleértve az olyan kérdéseket, mint például az oktatás, a közösségi terek, a zöld ügyek vagy a társadalmi igazságosság.

**Kölcsönös támogatás és szolidaritás intézményei: a közösség tagjai összefognak, hogy segítsenek egymásnak szükség esetén, például természeti katasztrófák, gazdasági nehézségek vagy személyes válságok idején. Ez a támogatási rendszer erősíti a társadalmi kötelékeket és erősíti a közösségen belüli összetartozás érzését. Erre erősíthetnek rá az intézményesített közösségalapú szolgáltatások. 

***Közösségi hálózatok építése: közösségi szervezetek és helyi vezetők hogyan segíthetik elő a kapcsolatokat, miképpen ösztönözhetik a párbeszédet, és milyen keretek biztosíthatják a lehetőséget a lakosoknak arra, hogy aktívan részt vegyenek a döntéshozatali folyamatokban.

****Kihívások leküzdése: egyedi kihívások, amelyekkel a vidéki közösségek aktivitási erőfeszítéseik során szembesülnek. Ezek közé tartozhat a korlátozott erőforrások, a földrajzi elszigeteltség, a tudatosság vagy a képviselet hiánya, valamint a szkepticizmus vagy a változással szembeni ellenállás. Stratégiákat és sikertörténeteket keresünk, amelyek bemutatják, hogy a közösségek hogyan győzték le ezeket az akadályokat. 

*****Ifjúsági szerepvállalás: a fiatalabb generáció felhatalmazása és bevonása hogyan hozhat friss perspektívákat, innovatív ötleteket és fenntartható változásokat a közösségi munka számára.

SPECIÁLIS AJÁNLATUNK IDÉNRE

A Nyári Egyetemen szeretnénk, ha minden résztvevő, közösségfejlesztő valamilyen formában kipróbálná, saját élményt és tapasztalatot szerezne abban, hogy a művészeti eszközök miképpen  egészítik ki a racionális munkaformákat, tágítják ki az értelmezési kereteket és írják át a közösségen belüli kapcsolódásokat.

PÉNTEKEN DÉLELŐTT szakmai történeteket dolgozunk fel a “Visszajátszás – újraírás” projekt stábjával. Aki a megismert playback színházi és képzőművészeti elemeket hazavinné egy adott, hozzá közelálló közösségbe, ők módszertani workshopokra is beülhetnek a délután folyamán, vagy konzultálhatnak hazai és sepsiszentgyörgyi kollégákkal.   

Magukról és az általuk kínált műhelyről ezt írják:

Történeteink közösségünk szövetének, kapcsolódásainknak- a hétköznapiságban láthatatlan – szálait tárják fel. Bemutatjuk, hogy az összművészeti alkotás, a playback-színház és más művészetek (vers és képzőművészet) eszközei hogyan tudják támogatni a közösséget, milyen hatással van ez a közösség tagjaira. Milyen feltételek és körülmények között jöhet létre ez a hatás. A Visszajátszás újraírás projekt során használtuk iskolában, fiatalokkal, egyetemistákkal, önkéntesekkel, pedagógusok – gyógypedagógusok között, segítő szervezetekben, fenntarthatóságért, zöld ügyekért tevékenykedő civil szervezetek körében, gyermekvédelemben-gyermekotthonban. Itt és most – együtt szőjük majd!  Interaktív bemutató és műhelymunkára hívunk, melybe saját érdeklődésed és választásod szerint kapcsolódhatsz. Magad is megtapasztalhatod, élményként elviheted!”

TECHNIKAILAG 

A csütörtök délutántól-vasárnap ebédig tartó eseményen a legfontosabb lehetőség a találkozás. Találkozás olyanokkal, akiket szintén ezek a témák foglalkoztatnak, akik hoznak és vinnének példákat arra mások * Hogyan csinálják? * Hogyan fognak össze? * Hogyan érik el? * Hogyan tartanak meg? * Hogyan finanszírozzák? * Hogyan nem égnek ki? * Hogyan csatlakoznak újak? * Hogyan készülnek fel? * …. szóval mindenre, ami arról szól: HOGYAN LEHET ITT ÉS MOST KÖZÖSSÉGBEN MINDENNEK ELLENÉRE, VAGY ÉPP AZÉRT?

További információk: KÖZÖSSÉG és RÉSZVÉTEL (kunbabonyinye.blogspot.com)

Jelentkezés: Nyári egyetem REGISZTRÁCIÓ 2023 – Google Űrlapok 

 

VÁRUNK BENNETEKET IDÉN IS SZERETETTEL ÉS VEGA KAJÁVAL 🙂