fbpx

Szakmai programjaink

KÖZÖSSÉG KONFERENCIA

A szakma hazai alapítóinak emlékére évről-évre (2002 óta) szakmai eseményt szervezünk, ahol rátekintünk a közösségek állapotára. Hazai és nemzetközi trendeket elemzünk, példákkal és elméletekkel ismerkedünk, azonosítjuk a közösségek aktuális kihívásait, a szakma válaszait.

A 2020-as Közösség Konferencia Programfüzete ide kattintva érhető el!

NYÁRI EGYETEM A KÖZÖSSÉGI RÉSZVÉTEL FEJLESZTÉSÉÉRT

Közösségekkel sok szakma foglalkozik, dolgozik. Van, ahol fókuszban van és van, ahol egyszerűen elkerülhetetlen a közösségi munka. Ezzel a laza, de szakmailag magas színvonalú eseményünkkel olyan közös alkalmat szerettünk volna rendszeresíteni, amelyben a közösségekkel foglalkozó szakemberek, közösségi vezetők, vagy a téma iránt érdeklődők együtt tudnak gondolkodni, tanulni, kapcsolatot és akár barátságokat köthetnek. A Nyári Egyetem nyitott és mára hagyományosnak mondható szakmai és családi esemény július utolsó hetében, Kunbábonyban (2004 óta).

Közös Értékeink Program
Közösségi kapacitásfejlesztés
(2023- )

A Közös Értékeink Program azzal a céllal indult, hogy Magyarországon mindenki részt vehessen saját élete alakításában, beleszólhasson közös ügyeinkbe és élhessen az őt megillető jogokkal.

A KÖFE egy olyan szakmai közösség, amely tagjainak meggyőződése: az embereknek joguk és egyben dolguk is részt venni az őket körülvevő világ alakításában. Ezért is vállaltunk konzorciumi szerepet a KÉP-ben, ahol feladatunk a közösségi kapacitásfejlesztési folyamatok szakmai kidolgozása és megvalósítása.

PANČEVOLUTION

(2022-2023)

Másfél évvel az első hazai, közösségi tervezés maraton után most újabb fejezetet nyitunk, a szociális hackathon néven is hivatkozott módszer gyakorlati alkalmazásában. Az apropót ismét egy nemzetközi kooperáció adja, amelyben ezúttal a szerb SINHRO-val együttműködésben volt lehetőségünk tovább mélyíteni a módszerrel kapcsolatos tapasztalatainkat. Ezúttal viszont mi
voltunk azok, akik szakmailag kísértük, mentoráltuk azt az adaptációs folyamatot, amelyben a szerb kollégák saját kontextusukra és szakmai céljaikra igazították a módszert és amelyben valósággá vált Pancevo városának első hackathonja, a Pancevolution.

A projekt zárásaként megszülető kiadványban pedig egyrészt nagy örömmel osztjuk meg az érdeklődőkkel azokat a tapasztalatainkat, megértéseinket, amelyeket a szemünk láttára fejlődő módszerrel való munka során szereztünk, kiemelve azokat a szerintünk fontos elemeket, amelyeket mi magunk hangsúlyosnak tartunk a megvalósítás és annak kísérése során. Másrészt a kötet második felében azt mutatjuk be, hogy hogyan dolgozunk mi, mint mentorok, mint a folyamat kísérői, mire számíthat az a szervezet, aki a kiadvány elolvasását követően fog úgy dönteni, hogy kipróbálná ezt az eszközt és bennünk szeretné megtalálni azt a szakmai társat, akivel ezt az utat bejárja.

Helyi Önrendelkezési Minimum
(2021  – ) 

Az önrendelkezés esélyeit lokális szintű ügynek, ilyen illetékességű kérdésnek tekintjük, amelyek hiányától elveszítik a helyi közösségek (települések) a szuverenitásukat, a helyi élet megszervezésének az esélyeit. Amelyek nélkül nem lesznek képesek a saját erőforrásaikat megtalálni, megszervezni önmagukat, érzékenyen és megfelelő gyorsasággal reagálni új helyzetekre, kihívásokra – tehát önálló felelősséggel az életüket és működésüket kialakítani.

Milyen módszerekkel biztosítható a helyi érdekérvényesítés ma Magyarországon? Visszaszerezhetik-e a civil közösségek és az önkormányzatok a róluk szóló döntésekbe való beleszólás jogát?A Civil Kollégium Alapítvánnyal közös kezdeményezésünk fókuszában ezek a kérdések állnak és a következő időszak meghatározó szakmai irányaként ezekben szeretnénk elmozdulást előidézni.

Zuglói Energiaközösségi Akciók
(2019  – 2022) 

A Zuglói Energiaközösségi Akciók európai projekt célja, hogy a települési energiagazdálkodási célkiűzéseket az érintett szereplőket, vagyis a lakosságot, helyi cégeket bevonva valósítsa meg.

Ennek keretében három pilotprojekt valósul meg Zuglóban, a helyi lakosság, civil szervezetek, közösségek, cégek és az Önkormányzat együttműködésében:

  • A Mérjünk együtt! névre hallgató intézményi energiamonitoring programban az önkormányzati működtetésű intézmények egységes energiafogyasztás-mérése zajlik
  • A Zöldüljünk együtt! projekt a kerületi, zöld témák mentén aktívvá, felelőssé válni kívánó lakosok tematikus közösségépítését segíti elő
  • A Zuglói Ökotérkép pedig egy olyan, online formában elérhető térkép lesz, mely a zöld, tudatos, alacsonyabb karbonkibocsátással járó életmódhoz ad tippeket, tanácsokat, információkat

A három pilot projektet olyan események kísérik, melyek a helyi közösségek megerősítését, a lakosság zöld(ebb) életmódra való átállását, valamint a zuglói civil szervezetek és cégek együttműködését segítik elő.

A Közös Értékeink Program azzal a céllal indult, hogy Magyarországon mindenki részt vehessen saját élete alakításában, beleszólhasson közös ügyeinkbe és élhessen az őt megillető jogokkal.

A KÖFE egy olyan szakmai közösség, amely tagjainak meggyőződése: az embereknek joguk és egyben dolguk is részt venni az őket körülvevő világ alakításában. Ezért is vállaltunk konzorciumi szerepet a KÉP-ben, ahol feladatunk a közösségi kapacitásfejlesztési folyamatok szakmai kidolgozása és megvalósítása.

Betűk méretezése
Kontraszt