fbpx

Szakmai programjaink

KÖZÖSSÉG KONFERENCIA

A szakma hazai alapítóinak emlékére évről-évre (2002 óta) szakmai eseményt szervezünk, ahol rátekintünk a közösségek állapotára. Hazai és nemzetközi trendeket elemzünk, példákkal és elméletekkel ismerkedünk, azonosítjuk a közösségek aktuális kihívásait, a szakma válaszait.

A 2020-as Közösség Konferencia Programfüzete ide kattintva érhető el!

NYÁRI EGYETEM A KÖZÖSSÉGI RÉSZVÉTEL FEJLESZTÉSÉÉRT

Közösségekkel sok szakma foglalkozik, dolgozik. Van, ahol fókuszban van és van, ahol egyszerűen elkerülhetetlen a közösségi munka. Ezzel a laza, de szakmailag magas színvonalú eseményünkkel olyan közös alkalmat szerettünk volna rendszeresíteni, amelyben a közösségekkel foglalkozó szakemberek, közösségi vezetők, vagy a téma iránt érdeklődők együtt tudnak gondolkodni, tanulni, kapcsolatot és akár barátságokat köthetnek. A Nyári Egyetem nyitott és mára hagyományosnak mondható szakmai és családi esemény július utolsó hetében, Kunbábonyban (2004 óta).

Közös Értékeink Program
Közösségi kapacitásfejlesztés
(2023- )

A Közös Értékeink Program azzal a céllal indult, hogy Magyarországon mindenki részt vehessen saját élete alakításában, beleszólhasson közös ügyeinkbe és élhessen az őt megillető jogokkal.

A KÖFE egy olyan szakmai közösség, amely tagjainak meggyőződése: az embereknek joguk és egyben dolguk is részt venni az őket körülvevő világ alakításában. Ezért is vállaltunk konzorciumi szerepet a KÉP-ben, ahol feladatunk a közösségi kapacitásfejlesztési folyamatok szakmai kidolgozása és megvalósítása.

A Visszajátszás – újraírás című projekt másfél éves folyamatában arra hívtuk a résztvevőket – aktív közösségi embereket, hogy használják a művészeti eszközöket közösségeikben. A projektben a playback színház, a verselés, a képzőművészet és a zene eszközeit alkalmaztuk.

Egyik partnerszervezet a Vitakultúra Egyesület, ők hozták nekünk a művészeti eszközökkel bánást, a trénereket. A KÖFE másik partnere a Panta Rhei Egyesület és az annak keretében működő Sepsi Playback Társulat. Ők a Társulat közösségépítő lehetőségeit keresték, ezt tanulták velünk együtt a folyamatban.

A projektben a playback-színház, a verselés, a képzőművészet és a zene eszközeit alkalmaztuk. Hogyan? Hol? Kiknek?

A mód, ahogyan dolgoztunk: Éld meg! Tedd meg! Értsd meg! élmény- cselekvés –tudatosítás.

Kulcselemek: a lelassítás- megállás, meghallgatás, kapcsolódás.

E hármasság  a világra, magamra és a másikra vonatkozik. A lelassítás, megállás –a környezetünkben zajló történésekhez képest megállás. Egy kitüntetett „pillanat” , lehetőség, amihez azzal teremthetjük meg a teret, ha a szokásos tempót, működést, feladatlistát stb felfüggesztjük. Megállunk nem csak fizikailag, hanem lélekben is. Ez azt jelenti, hogy figyelmünket (gondolatainkat) önmagunkra és társainkra tudjuk fordítani.  Meghallani, meghallgatni – nem is olyan könnyű. Főleg ezt önmagamra értelmezni. Tudatosítani saját állapotomat (fizikai, érzelmi állapot, hangulat, szükségleteim) kapcsolódni önmagamhoz. Ha ezt ki tudom fejezni, megosztani, elmesélni – akkor kapcsolódni tudok a másikhoz.

Akcióink és tapasztalataink: 

Tovább –>

A csehországi CMHCD és a lengyel CAL szervezetekkel közösen megvalósított kétéves projektünkben arra keressük a választ, hogy a Recovery College módszertan segítségével miként tehetjük nyitottabbá egy közszolgáltatás tervezését és működését, mit tehetnek az intézmények a szolgáltatás igénybevevői, a helyi lakosok és más szereplők aktív bevonására. A három szervezet három fókusszal dolgozik: a KÖFE a szociális ellátó szervezetek intézményi szempontjainak kiemelésével, a CAL a kulturális szektorban a helyi lakosság bevonásának, a CMHCD pedig a mentális betegséggel élők és a közülük kikerülő tapasztalati szakértők bevonásának fókuszával.

PANČEVOLUTION

(2022-2023)

Másfél évvel az első hazai, közösségi tervezés maraton után most újabb fejezetet nyitunk, a szociális hackathon néven is hivatkozott módszer gyakorlati alkalmazásában. Az apropót ismét egy nemzetközi kooperáció adja, amelyben ezúttal a szerb SINHRO-val együttműködésben volt lehetőségünk tovább mélyíteni a módszerrel kapcsolatos tapasztalatainkat. Ezúttal viszont mi
voltunk azok, akik szakmailag kísértük, mentoráltuk azt az adaptációs folyamatot, amelyben a szerb kollégák saját kontextusukra és szakmai céljaikra igazították a módszert és amelyben valósággá vált Pancevo városának első hackathonja, a Pancevolution.

A projekt zárásaként megszülető kiadványban pedig egyrészt nagy örömmel osztjuk meg az érdeklődőkkel azokat a tapasztalatainkat, megértéseinket, amelyeket a szemünk láttára fejlődő módszerrel való munka során szereztünk, kiemelve azokat a szerintünk fontos elemeket, amelyeket mi magunk hangsúlyosnak tartunk a megvalósítás és annak kísérése során. Másrészt a kötet második felében azt mutatjuk be, hogy hogyan dolgozunk mi, mint mentorok, mint a folyamat kísérői, mire számíthat az a szervezet, aki a kiadvány elolvasását követően fog úgy dönteni, hogy kipróbálná ezt az eszközt és bennünk szeretné megtalálni azt a szakmai társat, akivel ezt az utat bejárja.

Helyi Önrendelkezési Minimum
(2021  – ) 

Az önrendelkezés esélyeit lokális szintű ügynek, ilyen illetékességű kérdésnek tekintjük, amelyek hiányától elveszítik a helyi közösségek (települések) a szuverenitásukat, a helyi élet megszervezésének az esélyeit. Amelyek nélkül nem lesznek képesek a saját erőforrásaikat megtalálni, megszervezni önmagukat, érzékenyen és megfelelő gyorsasággal reagálni új helyzetekre, kihívásokra – tehát önálló felelősséggel az életüket és működésüket kialakítani.

Milyen módszerekkel biztosítható a helyi érdekérvényesítés ma Magyarországon? Visszaszerezhetik-e a civil közösségek és az önkormányzatok a róluk szóló döntésekbe való beleszólás jogát?A Civil Kollégium Alapítvánnyal közös kezdeményezésünk fókuszában ezek a kérdések állnak és a következő időszak meghatározó szakmai irányaként ezekben szeretnénk elmozdulást előidézni.

Zuglói Energiaközösségi Akciók
(2019  – 2022) 

A Zuglói Energiaközösségi Akciók európai projekt célja, hogy a települési energiagazdálkodási célkiűzéseket az érintett szereplőket, vagyis a lakosságot, helyi cégeket bevonva valósítsa meg.

Ennek keretében három pilotprojekt valósul meg Zuglóban, a helyi lakosság, civil szervezetek, közösségek, cégek és az Önkormányzat együttműködésében:

  • A Mérjünk együtt! névre hallgató intézményi energiamonitoring programban az önkormányzati működtetésű intézmények egységes energiafogyasztás-mérése zajlik
  • A Zöldüljünk együtt! projekt a kerületi, zöld témák mentén aktívvá, felelőssé válni kívánó lakosok tematikus közösségépítését segíti elő
  • A Zuglói Ökotérkép pedig egy olyan, online formában elérhető térkép lesz, mely a zöld, tudatos, alacsonyabb karbonkibocsátással járó életmódhoz ad tippeket, tanácsokat, információkat

A három pilot projektet olyan események kísérik, melyek a helyi közösségek megerősítését, a lakosság zöld(ebb) életmódra való átállását, valamint a zuglói civil szervezetek és cégek együttműködését segítik elő.

ERASMUS+
(2019-2021)

Megismerjük, továbbfejlesztjük, illetve tudományos megalapozottságot teremtünk a szociális hackathon módszernek, amely bővíti a közösségfejlesztés tárházát, szélesítve a közösségi tervezés és a közösségi alapú vidékfejlesztés eszközeit. Tesszük mindezt ökologikus és holisztikus egységben gondolkodva; sokszínű helyi szereplőket bevonva és egyenrangú módon cselekvő helyzetbe hozva; illetve hozzájárulva ahhoz, hogy a vidékfejlesztés elsősorban szükséglet- és ne igényalapú legyen.

*

We will learn about and further develop the social hackathon method, providing it with a scientific foundation. This method expands the toolbox of community development, enriching the methodologies of community planning and community-based rural development. We intend to do this based on a platform of holistic ecological thinking, involving diverse local actors and putting them on an equal footing, and, furthermore, contributing to making rural development primarily needs-based rather than demand-driven.

Kiemelt Program
(2018-2020)

Szegény, leszakadó vidéki térségek: Van visszaút?

Vannak címek, amelyek elnyeréséért nem versengenek a jelöltek. Ilyen a „leghátrányosabb helyzetű járás” cím is, melyet jelenleg az északkelet-magyarországi Gönci járás viselhet. Annak ellenére sereghajtó, hogy évtizedek óta érkeznek ide a fejlesztési programok. A Közösségfejlesztők Egyesülete most záruló, Közösségek szolgálatában – kistelepüléseken munkacímű, 48,53 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással megvalósuló kétéves projektjével új mintát mutatott a problémák kezelésére.

A Közös Értékeink Program azzal a céllal indult, hogy Magyarországon mindenki részt vehessen saját élete alakításában, beleszólhasson közös ügyeinkbe és élhessen az őt megillető jogokkal.

A KÖFE egy olyan szakmai közösség, amely tagjainak meggyőződése: az embereknek joguk és egyben dolguk is részt venni az őket körülvevő világ alakításában. Ezért is vállaltunk konzorciumi szerepet a KÉP-ben, ahol feladatunk a közösségi kapacitásfejlesztési folyamatok szakmai kidolgozása és megvalósítása.