fbpx

Visszajátszás – újraírás
Képzés

Alapképzés – művészet, közösség, történet

Alapozó képzés – ismerkedés a művészeti eszközökkel. Három hosszú nap. Összművészeti eszköztár kipróbálása. Alkotás kiscsoportokban, művészeti vezetővel: playback-színház, zene, verselés, képi alkotás. Majd közös élménymegosztás-mesélés, amelyet mindenki az általa választott alkotási formában tükröz, használva az addigi tudását.  Azonosságok és különbségek a szervezet és közösség összehasonlítása.

2022 szeptemberében Tinnyén egy elvonulós házban töltöttünk 3 napot az alapozással.

Témáink: a projekt és a partnerség bemutatása. Érdek, érték – tudatosítás – tartalom – közösség – struktúra/jogi keretek – rendszer. ÉN – értelmezés (célok, kapcsolódások). Rálátni a halmazra, amiben vagyok. (szervezet és/vagy közösség). Halmazból hogyan lesz közösség?

Kapcsolódási folyamatok tudatosítása (érdekek). Ismerkedés a művészeti eszközökkel (verselés, képzőművészet-grafika, playback).

 

A hely megválasztása és az „ottalvós” jelenlét – a közös reggeli, esti beszélgetések teremtették meg azt a hátteret, melyben a résztvevőkből is elkötelezett csapat, kisközösség formálódott.

 

 

Élményeink képekben

Résztvevői összegzés: Közösségépítés a playback eszközeivel 

 

Résztvevői visszajelzések a képzésről: 

  • Az ütem nagyon jó volt, belassított, lehozott a mindennapokról, de közben erősen fókuszált a programra
  • Nagyon interaktív volt, tetszett, hogy az elméleti részeket is egyből gyakorlatba ültettük.
  • Én igen kezdőként érkeztem, és teljesen új volt számomra Playback-színház. Először azt hittem, hogy mint szórakoztató művészeti eszköz, egymás megértését, csapatépítők összehangolódó játékaként szolgálhat, de rájöttem sokkal mélyebb dolgokra is használható, és komoly érdekellentétek, társadalmi problémák feltárása is elősegíthető a playbackkel. Valamint nem kell hozzá nagy előkészület, akár egy iskolai / munkahelyi közösségben, családban felmerülő szituáció feloldására is szolgálhat. 
  • Érdekes volt számomra, hogy a különbözőségek mennyi hasonlóságot is rejtenek. Jól láthatóvá váltak a kapcsolódási lehetőségek.
  • A tréning során jó mintát kaptam arra, hogyan lehet transzparenssé tenni az egyén különbségekből adódó esetleges félreértéseket, majd megérteni, hogy a másik ember miért viselkedik adott szituációban úgy, ahogy. A különbözőségeink meglátása, feltérképezése, megbeszélése segített megérteni a másik embert, a maga egyediségében, értékességben.
  • Erősödött az elköteleződésem, hogy megtanuljam használni a hétköznapi munkámban.

Közösségi alkalmazás képzés –helyzetek, szerepek, beavatkozás


 Alkalmazott eszközök képzés – playback-színházi eszközöket ismerőknek. A partnerszervezet, a Sepsi Playback Társulat fókuszaival dolgoztunk. A playback-színházi eszköztár közösségiséget támogató formáit, elemeit emeltük ki, gyakoroltuk. A közösség teremtő és megtartó erejét adó rítusokkal dolgoztunk. Az alkalmazás módszertani eszközeit próbáltuk ki (probléma feltárás, elakadás, szerepek, kötetlen együttlét – laza keretekkel) 

FB post a képzésről: Facebook bejegyzés

Interjú Fazakas Enikővel, a Sepsi Playback Társulat vezetőjével: Facebook bejegyezés

A Sepsiszentgyörgy Sugás fürdő – a hegy tetején, az erdő közepén, a családias fogadtatás maga is csodálatos élmény volt. Őszi színek, csend és nyugalom, esti tábortűz – adták a befogadó, megtartó, tápláló közeget.

Visszajelzések a résztvevőktől:

  • erősödött bennem a szándék az alkalmazására, konkrét tervek körvonalazódtak bennem
  • sokkal inkább érzem azt, hogy mennyire felelősségteljes műfaj
  • tudatosult bennem a playback-színház mint közösségépítő módszer lehetősége rájöttem, hogy én is tudom használni az itt tanultakat
  • Sokkal konkrétabb, kézzelfoghatóbb lett módszertanilag, és rendkívül motiváló, lelkesítő lendületet kaptam. Társakat, mentorokat, közösséget

Hazai playback színházi képzési lehetőség, nemzetközi akkreditációval rendelkező trénerektől: Magyar Playback Színházi Iskola  

kapcsolatfelvétel: https://www.facebook.com/playbackszinhaziiskola

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjában valósul meg.
A fenti leírásban foglaltak a Közösségfejlesztők Egyesülete véleményét tükrözik.
Az Európai Bizottság sem a megosztott tartalomért, sem annak felhasználásáért nem felelős.