fbpx

Visszajátszás – újraírás
Kóstoló

Két formában valósítottuk meg. Online történetmesélés és személyes kóstoló a playback-színház eszköztárából.

 

Történeteink Órája (Listening Hour) 

Listening Hour – Történeteink órája forma alapelgondolása, filozófiája a playback-színházat követi. A karantén időkben indult útjára szerte a világban, mert nem tudtunk a megszokott módon találkozni, személyesen együtt lenni másokkal. Sok előnye van ennek most is, különös tekintettel azokra, akik személyesen biztosan nem tudnak találkozni. Ugyanakkor személyes jelenlétben is működik.  https://www.listeninghour.org/about-1

A történetmesélés – ráhangolódás.  Történeteink Órája forma, 1 óra, személyes (vagy online). Ahol egy vezetővel 5-6 ismerős vagy akár ismeretlen társunknak elmeséljük egy történetünket és meghallgatjuk a többiekét. Mindezeket egy meseszerű történetként kapjuk vissza a vezetőtől az óra végén. A történetmesélés adja az alapot a visszajátszáshoz, az alkotás beindítója. Ez sem magától értetődő azonban: Hogyan mesélek – magamról? Tudok-e, merek-e magamról mesélni? Hogyan hallanak engem mások? Azt hallják –e, amit mondani szeretnék? 

Bevezető, ráhangoló formaként célszerű alkalmazni.

Kóstoló – személyes élményszerzés a playback-színház eszközeiről. Csoportos alkalom, 22 fő részvételével zajlott Kunbábonyban, 2022. nyarán, a Közösségfejlesztők Egyesületének Nyári Egyetemén, egy műhelymunkaként. 

 

A projektben célja a bevonás, érdeklődők elköteleződésének elősegítése, tartalma az ismerkedés volt. Ismerkedés egymással, a történet meséléssel és a meghallgatással valamint az eszközök használata – hangulat kifejezése textilekkel, hanggal, mozdulattal. “Visszajátszás” kiscsoportban és teljes körben, ízelítő a playback-színházi alapformákból.  Záró reflexió: hogyan köthető össze a playback és a közösséggel való foglalkozás.

 

 

 

FB bejegyzés a KÖFE FB oldalán a Kószolóról:

https://www.facebook.com/kozossegfejlesztokegyesulete/photos/pcb.5944434765584409/5944433405584545/

Beszélgetés a kóstolóról Somogyi Bea playback-színházi szakemberrel, trénerrel:

Elhangzott: Civil Rádió 117 perc műsorában 2022.08.08. Podcast link: 

https://anchor.fm/117-perc/episodes/VISSZAJTSZS—JRARS–A-playback-sznhz-mdszere-kzssgek-megerstsben-e1m86i2

 

A Playback-színházról:

Jonathan Fox indította el ezt a formát. Fox alapította az első Playback Színházi társulatot 1975-ben Jo Salassal. Az eredeti Playback Theatre Company New York államban talált helyet, New York városától északra.  

Fox az improvizációs színház, a hagyományos szóbeli mesemondás, Jacob Lévi Moreno pszichodráma módszerének és Pauló Freire oktató munkásságának tanulója és a Békehadtest önkéntese volt Nepálban.  Salas képzett zenész és aktivista volt. Mindketten dolgoztak önkéntesként a fejlődő országokban.

Ez a csoport, miközben kidolgozta a Playback-színház  alapjait, iskolákba, börtönökbe, idősek központjaiba, konferenciákra és fesztiválokra vitte, hogy a társadalom minden rétegéből származó egyéneket arra ösztönözzenek, hogy hallassák történeteiket. Havonta felléptek a nagyközönségnek is.

https://www.playbackcentre.org/about-us/mission-vision-values/

Kóstoló – saját élmény. Ez egy hosszabb (4 óra) jelenléti műhely, ahol apró lépésekben ismerkedünk az eszközökkel. A playback-színházi visszajátszás elemeivel, eszközeivel. Hang, ritmus, hangszerek, mozgás, színek, textilek – mit tudunk vele kifejezni – visszaadni. Elsősorban kiscsoportos munka, zárásként egy-két hangulat, mesélés nagycsoportban is  visszajátszásra kerül, a bátor vállalkozó kedvű résztvevők által. 

Ha a közösségednek tervezel egy playback-kóstolót írj: 

Szendrei Andrea  szendrei.andrea@kofe.hu

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjában valósul meg.
A fenti leírásban foglaltak a Közösségfejlesztők Egyesülete véleményét tükrözik.
Az Európai Bizottság sem a megosztott tartalomért, sem annak felhasználásáért nem felelős.