fbpx

Helyi fejlesztés – Szakmai programok

A közösségfejlesztő munkában, így a Közösségfejlesztők Egyesületének tevékenységei között is túlsúlyban vannak a helyi fejlesztés kategóriájába sorolható tevékenységek. A KÖFE alapítói és a szakmai körükhöz tartozó szakemberek már az Egyesület 1989-ben történt alapítását megelőzően is számos helyi fejlesztési folyamatot terveztek meg és bonyolítottak le, s a hazai közösségfejlesztés hőskorát követően tagjaink és kollégáink az Egyesület berkein belül is folytatták ezt a munkát.

A Közösségfejlesztők Egyesületének legfontosabb terepmunkáiról és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről a KÖFE eseménynaptára ad tájékoztatást, az egyes terepeken történtekről, a tapasztalatokról és tanulságokról a Parola cikkeiben olvashat az érdeklődő.

Munkáink között kiemelkedő helyet foglal el a Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat, melynek keretében kollégáink 2004 és 2009 között az ország 11 megyéjében és Budapesten generáltak és vezettek végig helyi fejlesztési folyamatokat. A KÖZTÁMHÁLÓ működéséről szóló összefoglaló anyagot a Közösségi Adattárban olvashatják.

A közelmúltban Egyesületünk több vidéki és budapesti helyszínen folytatott klasszikus vagy kísérleti jellegű fejlesztési tevékenységet. A Norvég Civil Támogatási Alap által biztosított lehetőségekkel élve 2014 februárja és 2016 áprilisa között összesen 17 észak- és kelet-magyarországi településen dolgoztak kollégáink. Erről a munkáról egyrészt újságírói cikkeket, másrészt elemző tanulmányt olvashatnak honlapunkon. Helyi fejlesztő munkánk legfrissebb budapesti helyszínei a X. kerületben lévő Kis-Pongrác telep (2013-15), a XII. kerületi Hegyvidék, ahol 2014 óta az idősödő korosztály körében végzünk fejlesztő tevékenységet, valamint a XVII. kerületi, újpalotai lakótelepen található Zsókavár utca, ahol kollégáink több évtizedes munkát folytatva végeztek komplex és kiemelkedő eredményeket hozó fejlesztést.

Saját tevékenységei mellett egyesületünk más szervezetek helyi fejlesztési tevékenységeit is segíti konzultációval, kapcsolati hálóinak mozgósításával, szakemberek összekötésével. Szakmai tapasztalataink fényében egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a szakmák együttműködésére, a társszakmák képviselőinek megszólítására és közös gondolkodási, tervezési és megvalósítási folyamatok kialakítására.

Betűk méretezése
Kontraszt