fbpx

Zuglói Energiaközösségi Akciók (ENES-CE projekt)

A Zuglói Energiaközösségi Akciók európai projekt célja, hogy a települési energiagazdálkodási célkiűzéseket az érintett szereplőket, vagyis a lakosságot, helyi cégeket bevonva valósítsa meg.

A projekt során:

  • először a már elkészült energia- és klímaterveket vizsgálják felül,
  • a partnerek összeállítanak egy olyan tudás- és eszköztárat, ami a lakosságot és a gazdasági szereplőket segíti az energiafogyasztás csökkentésében, a finanszírozási megoldások megtalálásában,
  • a helyi lakosok olyan zöld, energia témájú csoportokat alakítanak, akik a tapasztalatcserétől kezdve akár egészen az energetikai beruházások közös finanszírozásáig is eljuthatnak.

Ennek keretében három pilotprojekt valósul meg Zuglóban, a helyi lakosság, civil szervezetek, közösségek, cégek és az Önkormányzhat együttműködésében: 

  • A Mérjünk együtt! névre hallgató intézményi energiamonitoring programban az önkormányzati működtetésű intézmények egységes energiafogyasztás-mérése zajlik, melyet intenzív lakossági kommunikáció fog kiegszíteni. 
  • A Zöldüljünk együtt! projekt a kerületi, zöld témák mentén aktívvá, felelőssé válni kívánó lakosok tematikus közösségépítését segíti elő. E mellett szervezetfejlesztési, kommunikációs segítséget nyújt a Zuglóban már működő, zöld szemléletmód területén aktív civil szervezeteknek és közösségeknek. 
  • A Zuglói Ökotérkép pedig egy olyan, online formában elérhető térkép lesz, mely a zöld, tudatos, alacsonyabb karbonkibocsátással járó életmódhoz ad tippeket, tanácsokat, információkat. A helyi lakosok és vállalkozások javasolhatnak pontokat, amelyet egy, a térképet kezelő zöld szervezet fog jóváhagyni. 

A három pilot projektet olyan események kísérik, melyek a helyi közösségek megerősítését, a lakosság zöld(ebb) életmódra való átállását, valamint a zuglói civil szervezetek és cégek együttműködését segítik elő.

Zugló önkormányzata partnerként vesz részt az ENES-CE: Collaboration between public bodies and citizen energy groups in implementing local energy strategies in Central Europe projektben.

További információ: www.mizuglonk.hu 

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

Fotók: Balogh Róbert, ZIM

Tervezési útmutató a lakosság energetikai beruházásainak támogatására Közép-Európában

– az Interreg Central-Europe, ENES-CE projekt keretében

2021

Betűk méretezése
Kontraszt