fbpx

Városi munka – Szakirodalom

Bardóczi Sándor: Bezzeg New York!

A Broadway kísérleti lezárásáról, amely mostantól fél éven keresztül tartott, majd kiértékelve az eredményeket továbbra is marad.

„Először a new yorki civil aktivistáknak  – egy korábbi látogatása során Penalosa (igen, már megint ez az őrült bogotai ex-polgármester) – vetette fel, hogy New Yorknak el kéne indulni a Broadway gyalogosításának irányába, mert ehhez minden feltétel adott, csak a politikai akarat hiányzik. A civilek addig győzködték a helyi közlekedési ügyosztályt (DOT), amíg az megbízta Jan Gehl koppenhágai építészt, hogy dolgozzon ki tervet a projektre.”

Bardóczi Sándor: Egy köztérfejlesztő szakácskönyvről

„Nehéz olyan közteret tervezni, ami nem vonzza az embereket. Figyelemre méltó, hogy mégis milyen gyakran sikerül.” Mégis hogyan lehet szürke köztereinkből színes közösségi teret varázsolni?Bardóczi Sándorrecenziója a Project for Public Spaces köztérfejlesztéssel foglalkozó kiadványának magyar kiadásáról az építészet és aktivizmus fókusztémában.

Bardóczi Sándor: Kanadában kolbászból?

Vajon Kanadában (Ontario állam, Waterloo város) kolbászból van a kerítés? Ha nem is, a közpark tervezéséhez és a lakosság bevonásához máshogy állnak hozzá. Interjú Andrea Bazlerrel.

Bardóczi Sándor: Kecskeméti népmese

KristinFaurest diákjai akcióban. Kísérlet a közösségi támogatású köztér megújítás keretében.

Bardóczi Sándor: Eldorádó Józsefvárosban

Nemrég, 2014 nyárutóján átadták a Teleki teret a Magdolna negyedben. Mára már régen szét kellett volna esnie. Nem tette.

Deák Adrienn Ágnes: GANG Csapat – Varázsoljunk kerteket Budapest udvaraira!
Három sikeres projekt eredménye: kert a gang helyén, ismerősök a társasházban, otthon tudat.

Dobó Csaba: Van jövője a lakótelepnek

Egy összefoglaló írás az európai uniós Urbact program RE-Block fantázianevű projektjéről, amely keretében a helyi lakosság bevonásával újult meg a XVIII. kerületi Havanna lakótelep.

Dömötör Tamás: Mátyás király szerepzavarban

A Mátyás tér kísérleti rehabilitációja bevonással a Magdolna negyed szociális városrehabilitációja keretében.
„… mi történik akkor, ha új, a közvetlen demokráciát jobban képviselni szándékozó tervezési folyamatot igyekszünk megvalósítani? A terv és a tervezési folyamat itt következő elemzése egy új szerepkeresési folyamat próbálkozásait, sikereit és kudarcait írja le a budapesti Mátyás tér tervezési folyamatának példáján.

Kalas Györgyi: Budapest még mindig az autókba szerelmes

Jan Gehl dán építész az emberléptékű építészet és az élhető városok képviselője, akinek egy könyve is megjelent ebben a témában (Jan Gehl: Élhető városok. TERC Kft., 2014). „A városépítész a modernista építészet paradigmáit szeretné megdönteni, építészi szellemiségének a központi gondolata, hogy a technológiaközpontú tervezés helyét az emberközpontú tervezés vegye át.”

Építészfórum: cikkek a Zsidónegyedről

Az Építészfórum portál csaknem 100 összegyűjtött cikke a régi budapesti zsidónegyed (belső Erzsébetváros és belső Terézváros) szabályozási tervéről és az ezt körülvevő vitákról, konfliktusokról, civil megmozdulásokról.

J. Pearson – M. Robbins: Egyetemi-közösségi együttműködésen alapuló tervezés

Rendhagyó példát mutat be Portschy Szabolcs a Közösségfejlesztők Egyesülete megbízásából készített fordításábanAz egyetemi-közösségi tervezési együttműködés megjelenik a növekvő nemzeti érdekként kezelt projekt alapú oktatás (project based education) és a gyakorlat alapú tanulás (service-learning) kontextusában is. Mindkét kifejezés egy-egy pedagógiai modellt takar, melyek a tanterv részeként a hallgatók közösségi vezetői szerepvállalását ösztönzik azáltal, hogy a tanteremben elsajátított elméleti megközelítéseket a való világ gyakorlati helyzeteire ültetik át.

Michael Rios: A részvétel stratégiai szerepe a közösségi tervezésben

„Több, mint ötszáz helyi lakos benyomásait és véleményét használtuk fel a tervezési kritériumok fontossági sorrendjének kialakításához. Közösségi szervezőkkel együttműködve hatvan helyi fiatalt vontunk be egy gyalogos és egy hajós városnéző túrát is magában foglaló workshopba, ahol a résztvevők a park területének arányos modelljén interaktív tervezési gyakorlatokon mutathatták be gondolataikat. Ezeknek a folyamatoknak az eredményeit építettük be a tervezési programba, ami a közvélemény-kutatások során szerzett információkkal kiegészítve elsődlegesen képezte a Union Point Park tervezésének alapját.”

A Közösségfejlesztők Egyesületének készült Portschy Szabolcs fordítása

Péterfi Ferenc: „Megformáljuk városainkat és aztán azok formálnak minket”– Civil Szemle 2015.1. Tanulmány a „Közösségi tervezéssel Budafok-Tétény belvárosának megújulásáért!” című projekthez.

Sain Mátyás: Kötelező közösség

Az se jó, ha kötelező. A közösségépítés nem megy varázsütésre.
„A célom e sorokkal, felhívni a tervező társadalom figyelmét a minimum feltételek hiányában, elkapkodva és hozzáértés nélkül lezavart kötelező ’társadalmasítás’ veszélyeire.”

Sain Mátyás: Szolidáris szomszédság Újpalotán

Egy rövid összefoglaló az Újpalotán zajló közösségi tervezési folyamatról és a helyi fejlesztésről.

Tihanyi Dominika: Kreatív stratégiák és a köztéri művészet szerepe a városfejlesztésben
Az azóta az amerikai tájépítész szövetség díját (ASLA AWARDS) is elnyert magyar “utcaművészek” beszámolója és munkáik ismertetése.

Tihanyi Dominika: Milyen legyen a Teleki tér?

A nyócker csodája? Olyan, amilyen még nem volt: az Újirány csoport már a tervezési fázisban bevonta a tér leendő használóit az új térkoncepció kialakításába, és a megvalósulás ugyancsak közösségi tevékenység eredménye lesz – Magyarországon egyedülálló módon!

Tóth Vivien: Parkot tervezünk közösen! Esettanulmány egy újpalotai park közösségi tervezésének folyamatáról

Újpalotán, egy közösségi tervezési folyamat alatt a helyiek egy komplett tervet adtak ki a kezük közül, amiben határozott elképzelések szerepeltek az általuk sűrűn használt park megújítására. De mégis hogyan tudtak dűlőre jutni? Milyen folyamaton mentek végig együtt? És mi lesz az eredménnyel, pusztán csak terv marad?

Varga-Ötvös Béla: A városfejlesztés rehabilitációja

Egy közgazdász lamentál az EU generálta mesterséges rehabilitáció fölött.

Vidor Ferenc: A harmadik évezred küszöbén

Vidor Ferencnek, a hazai urbanisztika kiemelkedő személyiségének indító előadásaa Tervezz bátran c. konferencián, amelyen a városmegújításban lehetséges/kívánatos közösségi részvétel került a fókuszba.

Letölthető fájlok

Sain Mátyás: Segédlet a közösségi tervezéshez

Az útmutató segít tudatos tervezési folyamattá szervezni egy-egy közösségi megmozdulást, kezdeményezést, illetve segít abban, hogy adott tervezési helyzetben mindenki számára gyümölcsöző terevzési folyamatot sikerüljön kialakítani.

URB.0 Urbanisztika kezdőknek

Mi a város lényege? Milyen a jó város? Hogyan valósítható meg a jó város? Ezek, és ehhez hasonló kérdések a mentén avatja be az olvasót ez az írás az urbanisztika világába.

Kézikönyv a részvételi városmegújításról (Szerk. Bardóczi Sándor és Giczey Péter)
Közösségfejlesztők Egyesület Városmegújító Munkacsoportjának munkája, amelyben a részvétel fontosságáról

Tervezz bátran, Közöd van hozzá!

Érvek, ajánlások és ötletek a lakossági-közösségi bevonással megvalósuló városmegújítás gyakorlatához. A Közösségfejlesztők Egyesülete Városmegújító munkacsoportjának kiadványa.

Hogyan varázsoljunk újjá egy közteret? Kézikönyv jól működő közösségi terek létrehozásához (Szerk: KristinFaurest és Móra Vera) ÖKOTÁRS Alapítvány

Továbbra is célunk, hogy ezzel a kiadvánnyal is hozzájáruljunk a szakmai tudás és a jó gyakorlatok elterjesztéséhez, melynek segítségével hatékonyan, a közösség tagjainak bevonásával valósíthatják meg kezdeményezéseiket mindazok, akik elkötelezettek környezetünk és a helyi közösségek fejlesztése iránt.

A közösség dicsérete (Szerk. Farkas Gabriella és Kovács Edit) 82-89 p.

A Közösségfejlesztők Egyesületének 25 éves évfordulójára kiadott kötete, amely több a témában kiemelkedő írás között tartalmazza Péterfi Ferenc tanulmányát a városi közösségfejlesztés sajátosságairól és érdekességeiről.

 

Egyéb szakirodalom

Jan Gehl: Élhető városok. TERC Kft., 2014.

Lukovich Tamás, Mogyorósi Katalin: Fenntartható fejlesztés – Várostervezési útmutató. TERC Kft., 2013, Budapest.

Letenyei László: Településkutatás. L’Harmattan, 2005, Budapest.

Szelényi Iván: Városszociológia. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1973, Budapest.

Betűk méretezése
Kontraszt