fbpx

Helyi Önrendelkezési Minimum

A program indulása (2021)

Milyen módszerekkel biztosítható a helyi érdekérvényesítés ma Magyarországon? Visszaszerezhetik-e a civil közösségek és az önkormányzatok a róluk szóló döntésekbe való beleszólás jogát? Többek közt ezekre a kérdésekre kerestük a választ 2021 nyarán a kunbábonyi Nyári Egyetemen, ahol összegeztük azokat a minimum elvárásainkat a helyi önrendelkezésekről, amelyeket már a parlamenti választásokon induló képviselőjelöltek számára is eljuttathatunk 2022-ben.

A Helyi Önrendelkezési Minimum (HÖM) kapcsán kiemeltük a döntések átláthatóságát, az információhoz való hozzáférés biztosítását, az érintett szereplők érdemi és folyamatos bevonását-részvételét az őket érintő kérdésekbe, a szakmai önállóságot a helyi intézményekben.

A Nyári Egyetem záródokumentuma ide kattintva érhető el.

A Te Választásod kampány (2022)

A Nyári Egyetem közös gondolkodása során az is nyilvánvalóvá vált, hogy a HÖM akkor nyeri el valódi értelmét, ha mind több helyi közösségnek sikerül megfogalmaznia a saját minimumait. Ezt a kezdeményezést gondolta tovább a Civil Kollégium Alapítvány és a Közösségfejlesztők Egyesülete amikor elindította ez év elején a Helyi Önrendelkezési Minimum fórumsorozatát országszerte.

A választások közeledtével egyre kevesebb szó esett helyi ügyeinkről, az állampolgári részvétel fontossága pedig a szavazás pillanatára szűkült. Pedig ez az időszak is lehetőséget kínált arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a helyi igényekre, a közösségeink ügyeire és cselekvő módon készüljünk fel a választás eseményére.

2022. február és március folyamán az ország közel 20 pontján, 15 helyi közösség, szervezet, intézmény olyan nyilvános fórumokat szerveztek, ahol az adott települést érintő témákat jártak körbe közösen.

A pártpolitikaimentes fórumok célja, hogy felhangosítsák a helyi ügyeket, a résztvevők közösen azonosítsák a változáshoz szükséges feltételeket helyben és rendszerszinten egyaránt. A szervezők közül többen pedig azt is vállalták, hogy ez utóbbi kapcsán a legfontosabb üzeneteket eljuttatják az adott körzet összes országgyűlési jelöltjének még a választások előtt.

A kampány zárásaként készített videóriportokból pedig képet kaphatunk arról is, hogy szervezőként milyen helyzetekkel találkoztak a csapatok helyben, hogyan oldották meg a felmerülő kihívásokat, és hogy miben látják a továbblépést.

Betűk méretezése
Kontraszt