fbpx

Szakmaközi műhely Nagyecseden

Szakmaközi műhely Nagyecseden (2022. június)
Molnár Aranka

 

A településen működő (köz)szolgáltatásokkal, (köz)intézményekkel történő együttműködés szükségessége már az előzetes tervezés során megfogalmazódott. Egyfelől fontosnak tartottuk, hogy a szolgáltatók szakemberei is ismerjék meg a projektet, másfelől szerettük volna őket is bevonni tervezésbe, és a későbbiekben lehetőség szerint majd együttműködő partnerként dolgozni velük a körvonalazódó fejlesztési elképzelések megvalósításában.

Előzetes várakozásaink ellenére viszonylag kevesen jöttek el, de a jelenlévők felajánlották közreműködésüket a további közös gondolkodásban. Ezzel a szakemberi körrel is áttekintettük a közösségi módon történő működtetés jellemzőit egy intézmény vagy település vonatkozásában, valamint bemutattuk a nappali intézmény átalakításának indokait, az eddig felemerült javaslatokat, elképzeléseket. 

A jelenlévők részben a munkájukhoz, hivatásukhoz kapcsolódó tapasztalataik, részben saját személyes megéléseik alapján azt fogalmazták meg, hogy mindenekelőtt az emberek egymás iránti nyitottságát és az elfogadást szükséges megerősíteni, ahhoz hogy bármilyen közösség vagy közösségi aktivitás felé forduljanak, ehhez pedig személyesen kell őket megszólítani. Minél több olyan találkozási lehetőséget, illetve közös(ségi) teret kellene biztosítani, ahol kötetlenebb keretek között lehetnének együtt a különböző generációk képviselői, hogy jobban megismerhessék egymást, tanulják az „együttélés” mintáit. Csak így válhat az idősek ügye közüggyé a településen.