fbpx

Odafordulás

A projekttevékenység jellemzően műhelyekből áll, ahol a helyi szakemberekkel közösen kutatunk, gondolkodunk. Miután megismertük a helyi közszolgáltatások rendszerét és szereztünk némi helyismeretet, folytathattuk volna azzal, hogy megszervezzük az első műhelyt.

A címlisták megvannak, csak kiküldjük a meghívókat, és várjuk a résztvevőket. Ehelyett a meghatározó helyi szereplők ajánlásai és a címlisták alapján elkezdjük a helyi szakemberek megszólítását. Telefonálunk: lehetőséget és időpontot kérünk egy kb. egy órás személyes beszélgetésre. Majd több héten át heti több napot töltünk a térségben, és beszélgetünk. Szociális intézmény, művelődési ház, civil szervezet vezetőjével, védőnővel, polgármesterrel, lelkésszel, tanárral, iskolaigazgatóval és más szakemberekkel a járás minden részéről, várostól a 60 fős faluig.

Beszélgetünk a munkájáról: intézményi beágyazottságról, területi illetékességről, napi feladatokról, szeretem és nemszeretem tevékenységekről, sikerekről, nehézségekről. Beszélgetünk a helyi sajátosságokról, hasonlóságokról és különbségekről, problémákról. Beszélgetünk arról, kiket hogyan tudnak elérni, és mely csoportok nem elérhetők.

Arról beszélgetünk, ami messziről, a dokumentumokból, az adatbázisokból nem látható: hogyan használják a helyiek a számukra elérhető közszolgáltatásokat – és hogyan tudnak alkalmazkodni mindehhez az intézmények és a szakemberek.

Beszélgetünk, hogy a helyismeretben elmélyedhessünk, beszélgetünk, hogy kapcsolatokat köthessünk, beszélgetünk, hogy bizalmat építsünk, beszélgetünk, hogy később is legyen kivel beszélgetnünk.

Területi műhelymunka-előkészítés: kapcsolatfelvétel a térségi szakemberekkel, helyi kontextus feltárása (Abaújszántó, Göncruszka, Gönc 2018.04.23-24.)