fbpx

Közösségi alapú szolgáltatások III.: A gyakorlat

A közösségfejlesztés idei nyári egyetemének címe Hidakat építünk! A szétszakadt társadalom összekötésének lehetőségeit járjuk körbe. Mivel a helyi közösségbe ágyazottan működő intézmény maga a híd a helyi társadalomban, természetesen a közösségi alapú szolgáltatások témájába is elmélyedünk – és alapvetően nem elméletben.

A téma feldolgozására gyakorlati szakembereket, olyan közreműködőket hívtunk, akik a közösségi alapú szolgáltatások három típusát képviselik: (1) az alulról építkezőt (Romama Komplex Ház - Tomor, valamint Mag-ház – Komárom, Koppánmonostor), (2) az eredetileg nem közösségi alapon működő intézményből kinövőt (Szatmári Kistérségi Alapszolgáltatási Központ – Nagyecsed), valamint (3) a kívülről a településre érkező közösségi alapú szolgáltatást (támogatott lakhatás programok)

A képviselt intézményeket jó gyakorlatként mutattuk be tanulmányútjaink során – nem elhallgatva a kudarcokat, a nehézségeket. Nyári egyetemi bemutatkozásukon izgatottan várjuk, hogy a párhuzamba állítás milyen tanulságokkal szolgál. Van-e különbség a szükséglet típusában? A célkitűzésben? A közösséggel együttműködés módjában? A bevonható erőforrásokban? Az eredményekben? Milyen tényezők segítik, s melyek nehezítik a közösségi alapú szolgáltatást a különböző helyzetekben? S végül, de nem utolsó sorban: mi lehet a közösségfejlesztés szerepe? A válaszokkal hamarosan jelentkezünk.

Szakmai műhely: Hidakat építünk! A közösségfejlesztés nyári egyeteme (Kunbábony 2019.07.26.)

Betűk méretezése
Kontraszt