fbpx

Kitekintés XIII.: Oszkó: Hegypásztorok multifunkcionális üzemmódban

Tanulmányutunk utolsó állomása s egyben legkisebb települése a ma 600 lakosú Oszkó, ahol vendéglátónk, a „rangidős” Hegypásztor Kör Egyesület meghatározó helyi szereplő. Az egyesület megalakulásának (1985-ben) elsődleges célja a szőlőhegy zsupfedeles pincéinek megmentése volt.

S miközben a régi zsupfedeles pincék megmentésén fáradoztak s visszatanítottak elfeledett mesterségeket, megerősítetették helyben a szőlőművelés és a borászat kultúráját, tündérkertet telepítettek őshonos gyümölcsfákkal, kialakítottak és működtetnek erdei iskolát – hogy a szőlőhegyhez kötődő tevékenységeik felsorolásával kezdjük. De szerveztek színjátszó kört, alapítottak teleházat, vettek és átépítettek sarki kocsmát közösségi házzá, szerkesztettek újságot, működtetik a megyei Civil Központot, nemzetközi kapcsolatokkal kézműves akadémiát, illetve a szellemi örökség tőkésítése címen projektet szerveztek, mentorálták a kézműves termékek helyi piacának kialakítását (Pannon Termék Klaszter, ma már önálló Nonprofit Kft.), foglalkoztatási projekteket gondoztak (egy cukrászatuk is van például)… Nem is biztos, hogy a múltidő mindenhol múltidő, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy az egyesület mint egy pók, találja meg a támogatókat és szervezi a regionális együttműködéseket. Két sűrű napot zártunk a mesés szépségű oszkói szőlőhegyen – zsongott a fejünk a hallottaktól, és mesebelien valószerűtlennek tűnt ez az egész sikertörténet. Pedig ilyen is van.

Tanulmányút: Kulturális-közösségi-civil hagyományok újraélesztése és kibontakoztatása kistelepüléseken (Gencsapáti, Herény, Nádasd, Oszkó 2019.06.17-18.)