fbpx

Kitekintés XII.: Közösségfejlesztő sikertörténet: Nádasd

Az 1.300 fős Nádasdra már többet kell utaznunk: Szombathelytől 30 km-re fekszik. Már ezer éve is központi szerepet töltött be a térségben: István király 10 falu 1 templom „mozgalmában” Nádasdon épült fel az a bizonyos templom (gyönyörűen újragondolt romja ma is látható a plébániakertben). A nádasdi közös önkormányzati hivatal, az iskola, a termelői piac, a helyi egyesület által kiadott újság ma is összefogja a környező településeket.

Nádasdon is élénk közösségi élet folyt korábban, amelyet a kilencvenes években a művelődési ház igazgatójaként a mai polgármester, Karvalics Zoltán élesztett újjá. Ő szervezett az iskolásokkal helytörténeti szakkört, amelynek keretében a falu öregjeit is kifaggatták. A gyerekekből fiatalok lettek, akik aktív egyesületi taggá váltak. Nádasd azért is kedves a szívünknek, mert az egyesület megalakulását egy fejlesztői folyamat, közösségi felmérés előzte meg, melyet kollégáink, többek között Pósfay Péter támogattak. Nádasd ma a legjobb példája a helyi szereplők: a művelődési ház, az önkormányzat, a civil szervezetek, az egyház együttműködésének. Egymással és ezzel összefonódva a lakossággal folyamatos párbeszédet folytatva és erőforrásaikat összeadva teszik Nádasdot élhető és szerethető, otthont adó településsé. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a közösségi hagyományokon, a „kovász” embereken túl ebben a 20 évvel ezelőtti közösségfejlesztő programnak is van szerepe.

Tanulmányút: Kulturális-közösségi-civil hagyományok újraélesztése és kibontakoztatása kistelepüléseken (Gencsapáti, Herény, Nádasd, Oszkó 2019.06.17-18.)

Betűk méretezése
Kontraszt