fbpx

Kitekintés II. – Hát még a civilek

Ha azt mondjuk, hogy a kistelepüléseken dolgozó szakemberek nehéz helyzetben állnak helyt – akkor mit mondjunk az itt működő civil szervezetekben tevékenykedőkre? Nem is beszélve azokról a helyi szakemberekről, akik helyi civil szervezetben is aktívak… Úgy gondoltuk, fontos számukra is inspirációt adni egy nekik szervezett tanulmányút során. Komáromba, pontosabban annak egy falusias városrészébe, Koppánmonostorra látogattunk, hogy megtapasztaljuk: ha civil szervezetek a szó legszebb értelmében együttműködnek, még egy közösségi tér – közös – működtetésére is képesek. A Mag-házat ugyanis egy 6 szervezetből álló konzorcium működteti. Teljes köztük a bizalom, mindegyiküknek van kulcsa a házhoz, itt tartja programjait, és használhatja a ház mikrobuszát, teherautóját, sörpadjait, más eszközeit. A konzorciumi működésben a szervezetek egymást erősítve vannak jelen.

Az együttműködés nem csak a Mag-ház működtetésében jelenik meg, a tevékenységek is egymásra tudnak épülni. A helyi hagyományok őrzését célul kitűző egyesület például az ártéri gyümölcsös génmegőrzése céljából közösségi gyümölcsösöket hozott létre. A gyümölcsösök gondozását és a gyümölcsök feldolgozását a Mag-ház foglalkoztatási programjának alkalmazottai végzik. A gyümölcsösökkel kialakuló közösségi terekre a művészeti tábor tevékenységeként padok, a raklap táborban „élő csocsópálya” készült.

A tanulmányútnak volt egy alternatív témája is: mivel a résztvevők kertészkednek és a gyógynövényeket is ismerik, nem csak a közösségfejlesztés és a közösségi alapú működés jó gyakorlatait, hanem az ártér faunáját és a kertek növényeit is tanulmányozták, így a szakmai tapasztalatokon kívül rózsatöveket is kaptak ajándékba.

Tanulmányút: a Mag-ház, illetve az Élettér Egyesület közösség- és településfejlesztő tevékenységének megismerése (Komárom 2018.10.15-16.)