fbpx

Hidakat építünk! III.: A társadalmi tőke

A hídépítés szemléletes megnevezése annak, amit szakkifejezéssel a társadalmi tőke megerősítésének hívunk. Projektünkben a közösségi alapú szolgáltatásokra fókuszálunk – ezek azonban szorosan kötődnek a társadalmi tőkéhez.

Robert Putnam, amerikai szociológushoz kötjük azt a gondolatot, hogy a társadalmi tőke egy közösséghez kötődő erőforrás, ezért minden közösség (legyen az egy helyi közösség, vagy az amerikai társadalom) jellemezhető a társadalmi tőke szintjével. Ha egy közösségben a társadalmi tőke szintje magas, akkor jól működik a demokrácia, fejlődik a gazdaság és jól érzik magukat az emberek. A társadalmi tőke Putnam meghatározásában a társadalmi szerveződés azon jellemzőinek az összessége, amelyek biztosítják a közös haszon érdekében végzett egyeztetést, együttműködést, kommunikációt. Ilyen jellemzők lehetnek a kapcsolatok, az (együttműködést támogató, leginkább az általános kölcsönösségre vonatkozó) normák, valamint a bizalom.

Nyári egyetemünk ezek közül a kapcsolatokra, kapcsolódásokra, hálózatokra fókuszál, közülük is leginkább azokra, amelyek társadalmi távolságokon vagy más törésvonalakon átívelők: az áthidaló társadalmi tőkére.

Szakmai műhely: Hidakat építünk! A közösségfejlesztés nyári egyeteme (Kunbábony 2019.07.25.)

Betűk méretezése
Kontraszt