fbpx

Első műhely az idősek nappali ellátásában részt vevőkkel

Molnár Aranka

Az ember mindig nagyon izgatottan várja az első találkozási alkalmat azokkal, akikkel együtt fog dolgozni, akikkel közösen valósít meg egy programot. Mi, szakemberek már hetekkel, néha hónapokkal előre átgondoljuk, hogy mit is szeretnénk elérni a projektünkkel, milyen változást tartanánk eredményesnek. Ezért az első találkozás mindig egy mérföldkő, nagy kérdés, vajon el tudjuk-e úgy mondani a terveinket, a céljainkat, az ügyeket, hogy mindenki megértse, hogy mindenki számára átlátható legyen, s jó alapot teremtsen a közös munkához.

Így természetes volt az izgalmunk, amikor beléptünk a megtelt terembe. Az idős emberek, akikhez érkeztünk nincsenek hozzászokva a tréningekhez, a csoportmunkákhoz; többféle módszerrel készültünk, melyek segítették az ismerkedést, a feszültség oldását.

Nagyon szeretjük a dixit társasjáték kártyáit használni különböző helyzetekben. Most is ezt tettük, ezzel kezdtünk, és nagyon jó döntés volt. Az életünket legjobban jellemző kártyát húztunk és ennek segítségével mutatkoztunk be. Fantasztikus pillanatok voltak, amikor megnyíltak az emberek, s  beavattak az életükbe. Az ismerkedést követően magával a szolgáltatással, az idősek nappali ellátásával kezdtünk foglalkozni. World Café módszerrel négy asztalnál n,égy kérdés mentén elemeztük az ellátást: 1) Mi a jó a szolgáltatásban? Mi az értéke? 2) Mi a rossz benne? Mi a probléma vele? 3) Mit kellene rajta változtatni? Milyen lehetőségek vannak benne? 4) Hogyan kellene rajta változtatni? És ők mivel tudnának ehhez a változáshoz hozzájárulni?