fbpx

Első műhely a szakemberekkel

Nagy Éva

Az intézményben dolgozó szakemberekkel az első műhelytalálkozó során a kölcsönös bemutatkozás és a projekt szervezeti kereteinek, szakmai tartalmának ismertetését követően a közösségi módon működő szolgáltatások jellemzőit vettük górcső alá.  Közösen értelmeztük, mit jelent az, hogy egy (köz)szolgáltatás a helyi közösségbe ágyazottan működik? Milyen közösségi és személyes erőforrásokra építhetnek? Mi kell ahhoz, hogy a valós szükségletekre érdemben reagálni tudó szolgáltatások működjenek a településen? Mit értünk partnerség alatt?

A beszélgetés folyamán képet kaptunk a helyi közszolgáltatásokról, és megnéztük azt is, hogy mennyire jellemző a működésükre ez a fajta megközelítés.

Amikre mindenképpen lehet építeni: a személyes kapcsolatok, és a közösségben tapasztalható szolidaritás.

Az egyenrangú partneri viszony ugyanakkor a közszolgáltatások igénybe vétele során a helyi lakosokkal (egyéni szinteken) szemben kevéssé működik, a szakemberek személyes, illetve szakmai kapcsolatrendszerük révén próbálják egyengetni az „ügyfelek” útját, amennyiben elakadnak az „ellátórendszer” útvesztőiben. Ennek okát részben abban látják, hogy az egyéni érdekérvényesítés jellemzően alacsony szintű. Másrészt sok esetben az embereknek nincsenek információik, nem tudják, hová, kihez fordulhatnak egy-egy felmerülő probléma esetén.