fbpx

Bemutatkozik a kutató műhely – Bortnyákné Urbán Hajnalka

Huszonhat éve élek a gönci járásban Hidasnémetiben. Szülőfalum Hernádvécse ami 10km-re található Hidasnémetitől ami közigazgatásilag már az Encsi járás. Ilyen formán gyakorlatilag születésem óta itt élek a térségben.

Szeretek itt élni. A természeti, kultúrális, történelmi, értékek “karnyújtásnyira” vannak pl.: Vizsolyi Biblia, Boldogkő vára stb. A lakásunk udvaráról a zemplén hegyvonulatai láthatóak. Kassa 20 km-re van a településtől ahol élek. Reggelente madárcsicsergésre ébredek, különösen tavasszal csodálatos élmény. Több túra útvonal, kirándulási lehetőség is adott. Ahhoz, hogy jól érezzem magam nekem fontosak az emberi kapcsolatok. Különösen gyermekeim születése óta (1998) aktív közösségi életet élek. Szülői munkaközösségi tag/vezető voltam az óvodában, iskolában. Sikeres közösségi összefogások kezdeményezője, megvalósítója voltam: óvoda kerítés építés, alapítvány létrehozása, adománygyűjtés jótékonysági bál szervezésén keresztül stb. Tagja vagyok a helyben működő Tizenhárom Komédiás Színjátszó Körnek. A tagokkal együtt színesítjük és aktívan részt veszünk a település kulturális életében.

Tagja vagyok az abaúji térségben működő Fogadó Észak Abaúji Közösségfejlesztők Köre egyesületnek akikkel közösen a térséget érintő problémákra próbálunk megoldásokat találni alulról jövő kezdeményezések által. Ennek a munkának nagy eredménye volt a Tegyünk Együtt a Szegénység Ellen elnevezésű projekt amiben közösségi szociális munkásként dolgoztam. A projekt kapcsán ismerkedtem meg a közösségfejlesztéssel annak eszközeivel, módszereivel. Nagyon jó közösségfejlesztő szakemberekkel ismerkedhettem meg és az ő szemléletük olyan nagy hatást tett rám, hogy elköteleződtem abban az irányban hogy igenis a közösség erejével összefogásával eredményeket lehet elérni és pozitív változásokat lehet generálni saját erőből is használva a helyi humán és tárgyi erőforrásokat. Ezen indíttatásból kifolyólag tanulmányokat folytattam és diplomát szereztem a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Karán  közösségi animátor szakon.

A térségnek nyilván vannak hátrányai is de ezeket a hátrányokat igyekszem kompenzálni. Ami nem érhető el helyben azért elutazunk. Legmesszebb 60 km-es távolságban elérhetőek a hiányzó szolgáltatások. Ez egy órás út gépkocsival. Nekem és családomnak ez már nem probléma, ehhez szoktunk hozzá az évek alatt illetve kihasználjuk Kassa közelségét is ebben a tekintetben (20km).

Párommal együtt, mióta munkavállalók vagyunk a térségben dolgoztunk mindig igyekeztünk ebből a szempontból is megkeresni a helyi lehetőségeket és meg is találtuk. Most ugyan fő foglalkozásom területe a járáson kívül esik de projektekben dolgozom a járás területén belül.

A kapcsolati hálóm nagyon fontos erőforrás az életemben, családom életében mert ebből folyamatosan tudunk építkezni. Mindig is nyitott személyiségnek tartottam magam és úgy érzem ennek a nyitottságnak köszönhető a kapcsolati hálóm folyamatos bővülése. Nagyon sokan ismerik személyiségemet, képességeimet és ebből kifolyólag a munkavállalás nekem ez idáig soha sem jelentett gondot a térsében sem. Legutóbb például kisebbik fiam, aki Debrecenbe tanul, osztály kirándulásának megszervezésében segítettem a helyi kapcsolataim révén. Egy  kis “helyi adatbázisnak” érzem magam ha például nincs infóm valamiről akkor tudom hogy kinek van….és örömmel tölt el, hogy segíteni tudok.

Betűk méretezése
Kontraszt