Fõ tartalom

Az URBACT weboldalán jelent meg kollégánk, Sain Mátyás írása a Közösségfejlesztők Egyesületének újpaoltai munkájáról, annak hátteréről, tevékenységeiről és eredményeiről. A cikk itt olvasható. ujpalota 1

A XV. kerületi Önkormányzat – európai uniós támogatásból, az ún. Zsókavár szociális városrehabilitációs program keretein belül - Újpalota egy városrészének, a Zsókavár utca és a Kiserdő közötti lakónegyed megújítását valósítja meg. A 2009 ősze óta futó program keretében lakóépületek és közintézmények megújítása történik, közterületek nyernek új arculatot, zöldfelületeket alakítanak ki, vagy frissítenek fel.

A fizikai megújítás (pl. orvosi rendelő újjáépítése, szociális szolgáltató központ kialakítása) mellett közösségi programok szerveződnek, ezek főszereplői az itt élő – és remélhetőleg öntevékennyé váló - helyi emberek lesznek. Lépcsőházi-háztömbönkénti sszomszédsági munka kezdődött; családbarát programok indulnak; a városmegújító program bizonyos részeit és a közben elindult Iskolai Közösségi Szolgálat helyi segítését végzi az újraélesztett helyi Információs-tájékoztató Iroda. De az eredeti tervek része ún. konfliktusszelídítő műhely; családi programok kezdeményezése, közösségi fotós- és videós módszerekkel, közösségi színházi előadásokkal a helyiek aktivizálása.

A szomszédsági közösségi programok kezdeményezésével a Közösségfejlesztők Egyesületét bízta meg az Önkormányzat. A lépcsőházi aktivizálást interjúzással, helyi párbeszédek szervezésével, közösségi tértervezéssel – a helyben alakult közösségi kertek tagjainak felkészítésével, közös szomszédünnepek szervezésével segítjük.

Szakembereink helyi segítőket, intézmények és civil szerezetek aktivistáit és helyi polgárokat bevonva ún. In-Spirál Közösségfejlesztő Csoportot szerveztek, akikkel közösen igyekszünk a szomszédsági kezdeményezéseket bátorítani, elindítani.

Bővebb információk a www.zsokavar3.hu, a Facebookon a Zsókavár-Inspirál címen, valamint az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailen érhetők el.