Fõ tartalom

Taliándörögd csupán 700 lakosú, mégis híres település, hiszen a Művészetek Völgye egyik helyszíne. Nem volt ez mindig így, a ’80-as években még „szerep nélküli társközség” és zsákfalu volt. Ebben az időben hívták Hoffner Tibort a művelődési házba, hogy a fiatalokkal dolgozzon. Azt vallja: a fiataloknak lehetőséget és felelősséget kell adni – ő ezt tette 30 éve és ezt teszi ma is. És működik.

 

Bazsó Gabriella sem ma kezdte az ifjúsági munkát, ők ketten meghatározó szakemberek a régióban. Olyan szakemberek, akik örök fiatalok, s akik sikeresen dolgoznak azon, hogy „utánpótlást” neveljenek: ma már a „bázison” és a művelődési házban is volt „tanítványaik” dolgoznak. És ez azért is nagy dolog, mert a fiatalok helyben tartása természetesen itt is fontos törekvés, amihez hozzáteszik: Ha egy fiatal vidéken él, lényegében hátrányos helyzetűnek mondható.

Az ifjúsági munkát Dörögdön olyan régen kezdték, hogy már a helyi tevékenységekből kinővő, általuk kezdeményezett regionális egyesület, a Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) is 20+ éves. És így vált teljessé a tudás: A fiatalok helyben megélték, hogy mennyit tudtak tenni – később pedig rájöttek, hogy egymástól is mennyit tanulhatnak az ifjúsági szervezetek.

A dörögdi ifjúsági munkának meghatározó „névjegye” az értékőr mozgalom. Már a hungarikum törvény előtt létrehozták az ifjúsági értékőr csoportot, majd hálózatot, amelyben az értékmegőrzés közösségfejlesztéssel és ifjúsági munkával párosul. Módszertani kísérletként indult – bevált, és ma már kidolgozott módszertanként adják tovább. A megyei értékmegőrzést már maguk a fiatalok működtetik. Az ifjúsági értékőrők valójában közösségi munkások, akik képzéseken, táborokban és a nyári szabadegyetemen folyamatosan fejlesztik tudásukat. Az értékőr tevékenység nem egyszeri és nem passzív felméréseket jelent, és az értéket is tágan értelmezik. Az értékőr mozgalom lényegét házigazdáink így foglalják össze: helyben tudjanak örülni az emberek annak, hogy mijük van.

Tanulmányút: Életképes kistelepülések a fiatalok bevonásával, a civilek/ az önkormányzat főszereplésével, a nyilvánosság biztosításával, a részvétel erősítésével, együttműködésben (Pázmánd, Nagyvázsony, Taliándörögd, 2019. szeptember 18-19.)