Fõ tartalom

A nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület nem csak szűk hazájában ismert: európai és Európán túli önkéntes programjukra messzebbről is jelentkeznek hozzájuk magyar fiatalok – és ők is fogadnak akár egy évre is külföldi önkénteseket. Kandikó Rita, az egyesület vezetője azonban azt mondja, a külföldi önkéntes programok csak megerősítik a fiatalokban: bárhol laksz, tudsz tenni.

 

A nagyvázsonyi ifjúsági egyesület célja ugyanis éppen az, hogy helyben tartsa a fiatalokat, nem csak azzal, hogy szabadidő-eltöltési lehetőséget kínál nekik, hanem azzal, hogy és ahogy foglalkozik velük: kezdeményezéseiket ösztönözve és támogatva, bevonva őket a település közösségi életébe. A Fekete Sereg ugyanis amellett, hogy egy ifjúsági közösségi teret működtet, Nagyvázsony településfejlesztésének és közösségi életének kovásza, többek között önkéntes programjaival „behálózta” a település intézményeit, szervezeteit, közösségeit.

Az egyesület nem csak nemzetközi, országos és települési szintű hálózatok szereplője – regionálisan is fontos szereplő: a regionális ifjúsági szövetség (KÖSZI) és a helyi Leader alapítója és oszlopos tagja. Egy szó, mint száz, a szervezet kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik, amelyet újabban egy, a fiatalok munkavállalását, illetve munkahelyteremtését támogató mentor programban szeretnének kamatoztatni.

Tanulmányút: Életképes kistelepülések a fiatalok bevonásával, a civilek/ az önkormányzat főszereplésével, a nyilvánosság biztosításával, a részvétel erősítésével, együttműködésben (Pázmánd, Nagyvázsony, Taliándörögd, 2019. szeptember 18-19.)