Fõ tartalom

Kiszakadni a mindennapokból, a megszokott munkakörnyezetből, feladatokból és megismerni mások munkáját, jó gyakorlatait – a tanulmányutak a szakmai munkához szükséges inspiráció fontos forrását jelentik. Visszatekinteni egy helyzetre és átgondolni, megérteni a történteket, levonni a tanulságokat – a reflexió a szakmai munkában a tanulás fontos lehetőségét jelenti. Megosztani egymással az információinkat, gondolatainkat – a párbeszéd, a közös gondolkodás és tervezés a szakmai munka fontos része.

 

 

Decemberben e három gondolatra építve az eddig megvalósult négy tanulmányút tapasztalatait összegző és továbbgondoló műhellyel zártuk az évet. Elhívtuk azokat a szakembereket, akik velünk tartottak e „látóutak” valamelyikén, és természetesen az érdeklődőket. A műhely egyik központi kérdése az volt: mit hoztak haza a résztvevők ezekről a jógyakorlat-látogatásokról, milyen gondolat foglalkoztatta őket az út után, mit mutatnának meg az itteni kollégáknak, polgármestereknek… Izgatott kíváncsisággal vártuk a válaszokat, mert tudjuk: bár ugyanazt láttuk és hallottuk – nem ugyanazt éltük át. A „beszámolók” gazdagítják azokat, akik mások gondolataival saját tapasztalataikra reflektálhatnak, és a tudásmegosztás által gazdagítják azokat is, akik személyesen nem lehettek jelen. Továbblépve pedig azon kezdtünk gondolkodni, a felmerült témák közül mi az, amivel helyben is dolgozhatnánk. Nem csak a gondolat szintjén – személyes vállalások is születtek.

Ismét megállapíthattuk, milyen fontos időnként összejönni és beszélni egymással. A Zalában látott gyümölcsfeldolgozó kapcsán többeket érdekel egy közösségi aszaló lehetősége és keresik a további tájékozódás lehetőségét – a műhelyen kiderült, már meg is találták, mert egy másik projektben ez kiemelt téma, és épp érdeklődőket keresnek. Az is megfogalmazódott, hogy azonosítani kellene a helyi jó gyakorlatokat, és ezeket is jó lenne „meglátogatni”. 

 

Területi műhelymunka: az eddigi tanulmányutak közös átbeszélése, szakmai reflexiók és a következő időszak és utak tervezése (Hidasnémeti 2018.12.17.)