Fõ tartalom

 

 

A döntést lehet jogszerűnek nevezni, de nyilvánvaló, hogy

igazságtalan és egészen biztos, hogy méltatlan.

 

A Civil Rádió értéket közvetít és a hallgatása túl nagy csöndet hozna.

Nekünk hiányozna, ezért szót emelünk mi is az érdekében!

 

Az idén 25 éves Civil Rádiónak, amely alakulása óta közösségi szellemben működik, önkéntesek sorával a mikrofon előtt és a háttérben, akik a felvállalt témának avatott szakértői és nemcsak ésszel, de szívvel-lélekkel képviselik azt és igyekeznek üzenetet eljuttatni a hallgatókhoz a rádió adta lehetőségeken belül... társadalmi, egészségügyi, zenei, kulturális, művészeti, állattartás, vakbarátság, filmek, civil ügyek, műszaki kérdések, építészeti eljárások, közösségi terek bemutatásán, emberi történeteken keresztül... sorozatos szabálysértés miatt nem adnak további szólásra lehetőséget. A szabálysértés tényét nem érdemes vitatni, sok és bonyolult szabály van, könnyű véteni, amiért pénzbírság jár, amit adományokból ki is fizetett a Rádió amikor azt kirótták rá. Az is igaz, hogy lehet úgy adást bekérni, hogy abban nagyobb százalékban lehessen hiba (pl. élő adás és korábban felvett műsorok aránya július 13-án szombaton). Ha a szabályos eljárás rossz döntésre vezet, akkor az eljárást érdemes felülvizsgálni. Ezt kérjük mi is!

*****

Szükség van a Civil Rádióra! 

- a Civilizáció közleménye - 

 

A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek szolidaritásukat fejezik ki a Civil Rádióval, amely 2019. december 21-én sugározhat utoljára, mivel frekvenciahasználati jogát nem hosszabbította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

 

Az éppen 25 éves születésnapját ünneplő független közösségi rádió a legkülönbözőbb társadalmi és szakpolitikai kérdések megvitatásának fontos fóruma, műsorait nyitottság és sokszínűség jellemzi, működésük önkéntesek elkötelezett munkáján alapul. Létezésük lehetőséget biztosít a civil ügyek, azaz közös ügyeink bemutatására, és teret ad a közös gondolkodásra.

 

Éppen ezért elszomorító, hogy a Médiahatóság mindezt figyelmen kívül hagyva vette el a rádió frekvenciáját. A hatóság döntésének alapjául olyan kisebb jelentőségű szabálytalanságok szolgáltak, mint a magyar zene arányának ismétlődő be nem tartása, miközben a rádió tájékoztatási kötelezettségének mindig eleget tett, korábbi jogsértéseiért a büntetéseket befizette. Különösen aggasztó az a jogszabályi környezet, amely lehetővé teszi, hogy ilyen megalapozatlan döntések születhessenek.

 

Bár online formában a rádió továbbra is közli műsorait, frekvencia nélkül jóval kevesebb emberhez tud majd eljutni. 

 

A Civilizáció aláíró szervezetei hisznek abban, hogy a Civil Rádióhoz hasonló kezdeményezések munkáját az állami szereplőknek segíteni és nem akadályozni kell.

Minden magyar állampolgár érdeke, hogy az állami és a civil szféra együttműködjenek egymással, hiszen a két szféra céljai közösek.

 

A Civil Rádióra, elkötelezettségére, munkájára a magyar társadalomnak szüksége van, a tisztességes és kiszámítható jogszabályi környezet pedig mindannyiunk érdeke. 

 

A rádió ügyében indult aláírásgyűjtéshez itt lehet csatlakozni:

https://szabad.ahang.hu/petitions/szabad-civil-radiot?source=homepage 

 

Budapest, 2019. október 21.

 

Az aláíró szervezetek listája megtekinthető itt, folyamatosan bővül.

 

KÉRJÜK, CSATLAKOZZON!