fbpx

Prága 4 – Hogyan tovább Prága után?

Farkas Gabriella

A prágai képzés a magyar csapat mind a hét tagjának sokat adott mind szakmailag, mind emberileg. Nagy szerencse, hogy a Prága – Budapest út vonattal kb. 7 órán át tart, mert így volt lehetőségünk frissiben átbeszélni az egyéni konklúziókat, ötleteket, inspirációkat. Nagy öröm volt számunkra, hogy Marika, az ecsedi idősek képviselője számos olyan elképzelést fogalmazott meg, melyek a prágai napok során születtek és erősödtek meg benne, és érezhetően megerősödött Marika tapasztalati szakértő énje is, mely arra is inspirálja őt, hogy saját társai bevonásáról, a velük való kommunikálásról is gondolkodni kezdjen.
A KÖFE számára a projekt kezdete óta kardinális kérdés a nagyecsedi intézmény munkatársainak, vezetőinek jelenléte, hozzáállása, részvétele. Érzésünk és reményeink szerint ezen a téren is pozitív irányba léptünk tovább, Ili és Mónika számos olyan momentumot, felismerést említett, melyek befolyásolni fogják jövőbeni munkájukat, konkrét kezdeményezéseiket.
És természetesen nagy tanulás volt a három nap a KÖFE szakemberei számára is. Azt már a képzés előtt is tudtuk, hogy a terepmunkát nem érdemes hosszabb távra előre megtervezni, hiszen a RC módszertan megismerése bizonyosan hoz új ötleteket és irányokat a munkánkban. S valóban, világosan látszik néhány olyan terület (pl. a különböző célcsoportok külön vagy együtt való megszólítása, az egyes csoportok saját identitásának alakítása stb.), ahol másként kívánunk a továbbiakban előrelépni. Mindezekről a készülő esettanulmányban fogunk beszámolni.