fbpx

Alapelveink kidolgozása (2022. június)

Alapelveink kidolgozása (2022. június) 

Cseh partnerünktől a képzés során megtanultuk, hogy nagyon fontosak a közösen meghatározott alapelvek, melyeket szem előtt tartva dolgozunk a közös célok eléréséért. Ezért úgy döntöttünk, hogy összevonjuk a három csoportot – intézményben dolgozó szakembereket, az idősek nappali ellátását igénybevevőket és a településen élőket –, és alkalmat teremtünk arra, hogy meghatározzuk közös alapelveinket.

Bemelegítésként közösségi akciókról beszélgettünk, amelyekben a jelenlévők részt vettek, vagyis építettünk a saját élményre. Majd olyanjellemzőket gyűjtöttünk, melyekre szükség volt a közösségi akciók megvalósulásához. Ezt követően egyéni munkára került sor, mindenki öt olyan jellemzőt írt össze, melyekre szerinte szükség van a közös cselekvésekhez. Ezeket csoportosítottuk, majd pontozásos módszerrel rangsoroltuk, és így megszületett 5 legfontosabb alapelvünk:

  • helyi erőforrás, helyi tudás, helyi sajátosságok;  
  • szeretet, önzetlenség; 
  • egymás tisztelete, empátia; 
  • együttműködés, összefogás egy cél érdekében, valamint 
  • önkéntesség, önkéntes alapon tenni akarás, önként vállalt cselekvés.

Ezek az alapok, a következő alkalommal folytatjuk az alapelvekkel való foglalkozást: értelmezzük őket, illetve olyan cselekvéseket határozunk meg, amelyekben megjelennek ezek az alapelvek.