fbpx

Első települési műhely

Nagy Éva

A kezdetektől nagyon fontosnak tartottuk a helyi lakosság bevonását a folyamatba, ugyanakkor nagy kihívás volt, hogy miként fogjuk elérni azokat, akiket érdekel a téma, és emellett áldoznának is az idejükből az erről való gondolkodásra. Az intézményi szakemberektől és az idősektől kértünk ajánlásokat, az ajánlott lakosokat akiket személyesen meghívtuk, emellett a szolgáltató FB oldalára is felkerült a hír és a meghívás az eseményről, melyre végül nyolc települési lakos jött el.
A résztvevők, elmondásuk szerint, leginkább a személyes felkérés, a szakmai és a személyes érdeklődésük és érintettségük miatt jöttek el a találkozóra.
Beszélgettünk velük arról, hogyan látják általában a településen élő idős személyek helyzetét, mire lenne szükség ahhoz, hogy ténylegesen „értékké, a közösség/település elfogadott és aktív tagjaivá váljanak az idősek” Nagyecseden. Körbejártuk azt is, ők mit gondolnak arról, hogy mit tehet ennek érdekében a szociális intézmény, és mivel tud ehhez hozzájárulni a település vagy ők maguk.

A jelenlévők elköteleződtek, és kifejezték nyitottságukat a további közös gondolkodás iránt. Megegyeztünk abban, hogy az intézményátalakítását célzó cselekvési terv elkészítésében is részt vállalnak.