fbpx

Kitekintés

Az ember általában saját világába van zárva. A magánéletben is tapasztaljuk, mennyi hozadéka van annak, ha ebből a világból ki tudunk lépni. Mennyi ötletet össze tudunk gyűjteni. Mennyi visszajelzést kapunk, amelyből építkezhetünk, töltekezhetünk. Egy problémát, amelyre régóta nem találunk megoldást, egy kívülről jött kérdés egész más megvilágításba tud helyezni, és akár a megoldás is megszülethet. Az sem mindegy, mihez, kihez viszonyítjuk az életünket, a sikereinket, a nehézségeinket. Szakemberként sincs ez másként.

Első műhelytalálkozónkon a helyi szakemberek részéről fontos igényként merült fel a kitekintés. Megnézni, máshol hogy működik, máshol hogy csinálják. Mert erre még a térségen belül is ritkán adódik lehetőség – járási intézmények esetén pedig muszáj messzebb menni. Szerencsére a projektünknek fontos része a tanulmányút, jó gyakorlatok meglátogatása. (Ami számunkra jó gyakorlat, az a közösségi alapú működés, és természetesen fontos szempont, hogy a bemutatott jó gyakorlat a résztvevők saját szakmai közegében is értelmezhető legyen.)

Első utunk Nagyecsedre vezetett, az ottani – 10 települést ellátó – szociális intézményhez. Jó gyakorlatként tekintünk rájuk, mert settlement-típusú közösségi házat működtetnek a roma telepen, amely kompexen és a helyiek bevonásával tudja kezelni az itt élők problémáit. Mert a munkatársak a helyi közösségi életnek is meghatározó alakjai, s az általuk is alapított egyesületekkel együttműködve az intézmény lehetőségei megsokszorozódnak. Mert a máshol teherként és pluszfeladatként megélt projekteket ők maguk kezdeményezik, és erőforrásként használják.

A hazafele út beszélgetései alapján bátran állíthatjuk, hogy inspiráló tanulmányút volt. De a nagyecsedi szakemberek sem csak adtak, kaptak is: A résztvevők kérdései, reflexiói őket is elgondolkodtatták, és bár nem a helyszínen, csak a munkatársak által, ők is megismerhették egy társintézmény másfajta működését. Újra megerősítést nyert tehát, hogy szükség van ezekre a kilépésekre és találkozásokra – lesz folytatás.

Tanulmányút: A Szatmári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ tevékenységének megismerése (Nagyecsed 2018.06.27.)