fbpx

Abaújszántó: a történet másik vég(let)e

Bár a járás közigazgatási központja és egyúttal névadója Gönc városa, a térség másik meghatározó települése a tokaji borvidék kapujában található Abaújszántó.  A járás ilyetén kétpólusossága már a projekt elindulását jelentő, helyi szakemberekkel folytatott beszélgetésekben is megjelent – számos település sokkal organisakusabban kapcsolódik ide, mint a papíron megjelölt gönci központhoz.

Ezzel a földrajzi elkülönüléssel magyaráztuk azt is, hogy az első – Göncön megtartott – találkozónkra az Abaújszántó és ahhoz közeli települések szakemberei nem jöttek el. Mivel a térség sajátosságainak figyelembe vétele mindig is rendező elvként szolgált a munkánkban, így már akkor tudtuk, hogy nekünk kell oda mennünk. Ezért a nyári szabadságok és a szeptemberi újraindulást követően a hónap végén találkozót szerveztünk.

Műhelyünk igazi otthonra lelt a helyi művelődési házban, a találkozás közvetlenségét pedig csak tovább erősítette annak kötetlen hangulata. Szóba került itt is a szakemberhiány, és hogy a meglévők mennyire híján vannak az emberi és szakmai elismerésnek. A szakemberhiány megoldását szolgálja a szociális gondozó képzés – ugyanakkor ez tovább erősíti az egyetemi végzettségű szakemberekben megbecsültségük hiányát. A tanfolyamot és az egyetemet végzetteket ugyanis egyformán szociális szakembereknek tartja a „rendszer” és környezetük. A tanfolyamot végzettekből lehetnek az általában egyedül élő idősekhez járó kijáró házi gondozók. A házi gondozás egy bizalmi kapcsolatra épül, aminek kialakulását nehezíti a gondozó alacsonyabb társadalmi státusza, illetve roma származása.

Ez a téma a jelenlévőket is megosztotta. Ugyanakkor a moderált keretek lehetővé tették egy őszinte párbeszéd kibontakozását. A beszélgetés a résztvevők sokoldalú tapasztalata miatt nem vált egyoldalúvá: a magánemberként, szociális szakemberként, munkáltatóként, képzőként szerzett tapasztalatok más-más megéléseket hoztak. A műhely során megszületett a szakmai felismerés: a történet etnikai dimenziója egy olyan emberi-szakmai kérdés, amelynek formálása, árnyalása, építése a további közös találkozások egyik témája és szempontja lesz.

Területi műhelymunka: interjútapasztalataink megosztása a térségi szakemberekkel és a helyi erőforrások feltárása (Abaújszántó 2018.09.26.)