fbpx

Második műhely az idősek nappali ellátásában résztvevőkkel

Molnár Aranka

A második alkalom már könnyebb, hiszen ismerősen összemosolygunk, vannak közös emlékeink és élményeink, melyeket az elmúlt alkalommal együtt éltünk át. Ez már egy bizalmi viszony kezd lenni, amelyben mindannyian felszabadultabbak vagyunk.

Addig nem tudtuk elkezdeni a munkát, amíg meg nem beszéltük, hogy ki is lesz, aki a Prágában megvalósuló képzésre utazni fog, aki a csoportot képviseli majd. Ezt azonban nem a műhely során döntötte el a csoport, hanem az előző alkalom után nélkülünk, egymás között beszélték meg.

Az előző találkozón az idősek nappali ellátását  értékeltük, elemeztük és tettünk változtatási javaslatokat is. Az összegyűjtött ötleteket és igényeket négy csoportba osztottuk: eszközök; intézményen belüli lehetőségek; intézményen kívüli lehetőségek; külső szolgáltatások. Úgy gondoltuk, hogy a külső szolgáltatások – mint masszőr, pedikűrös stb. – esetében mindenki egyénileg tudja eldönteni, hogy meg tudja-e fizetni, és így az intézménynek ehhez a területhez van a legkevesebb köze, ezért mi az intézményhez kapcsolódó lehetséges változásokat kezdtük értelmezni, kibontani. Három csoportot alakítottunk, az eszközök, az intézményen belüli lehetőségek, és az intézményen kívüli lehetőségek (amelyet tovább csoportosítottunk: településen belüli és településen kívüli programok) téma mentén. Mindenki abban a csoportban dolgozott, amelyet legközelebb érzett magához, amely témával foglalkozni akart.

Betűk méretezése
Kontraszt