fbpx

Kitekintés X.: Gencsapáti, ahol a Gyöngyösbokréta-mozgalom ma is élő hagyomány

Gencsapáti 3.000 fős település, mára szinte egybeépült Szombathellyel. A ’30-as évek népművészeti mozgalmaira visszatekintve támasztotta fel a század végére a falusi közösségeket megtartó szokásokat, kutatta fel és adta át a hely és a környék „értéktárát” az itt élőknek, és épült bele az ország kulturális, népművészeti, hagyományőrző hálózatába.

Mindennek mozgatója a közösségi élet központjában álló művelődési ház igazgatója, Varga Albin, aki egyben a helyi egyesületnek is elnöke. Maga is néptáncos, úgyhogy a helyi tánchagyomány életben, élőként tartása szívügye. De nem csak a tánchagyományt őrzik és építik be a település életébe. Legénycéhük is van: a XVIII. századi hagyományt felfrissítve a település igazlátói (a házas férfiak) és a legénycéh felavatott legényei a legényélethez tartozó szokásokat tartják. Fontos az összetartozást erősítő mindenfajta közösség, közösségi tevékenység, közösségi esemény, de ebben a helyi értékeket is mindig szem előtt tartják. Országos szóló néptáncversenyt rendeznek, de azon csak vasi néptáncot lehet bemutatni. A közösségi felmérés eredményeképp szervezett napközis tábor tematikája a helyi értékekre épül. Itt aki a közösséghez kapcsolódni akar, úgy tűnik, a „gencsapátiságot” nem tudja kikerülni.

Tanulmányút: Kulturális-közösségi-civil hagyományok újraélesztése és kibontakoztatása kistelepüléseken (Gencsapáti, Herény, Nádasd, Oszkó 2019.06.17-18.)

Betűk méretezése
Kontraszt