fbpx

Európa helyben, avagy közelítés 3 felvonásban (1. szín)

A Nyugati-pályaudvar nagyparkolójából indult útjára a szervezői csapat egy része, hogy néhány óra és jó pár kilométer után megérkezzen a műhelymunkának helyet adó faluházba, Vizsolyban.

A választott helyszín a szervezés közben alakult az Állampolgári Részvétel Hetének igazi szimbolikus fizikai keretévé. Hiszen ha az EU-s fejlesztések esélyeiről és lehetőségeiről beszélünk helyben, akkor a Gönci járásbeli településen bőven van miről, hiszen Vizsoly tényleg mágnesként vonzott magához a legkülönfélébb fejlesztési programokat. A helyben megvalósuló projektek számosságát jól mutatja, hogy 2019-ig összesen 1,7 milliárd forintnyi forrás allokálódott az alig 800 fős településre.

            Műhelyeink fontos eleme, hogy minden behozott témának igyekszik megtalálni a helyi vonatkozását és azt állítani a szakmai párbeszéd középpontjába - amihez képest ez a mostani alkalom mégis egy kicsit más volt. Az általunk körbejárt témával egy folyamatra (“útra) akartunk ránézni, aminek fontos, ugyanakkor “csak” az egyik államosa az, ami helyben realizálódik - így ezúttal egy kitekintéssel indítottuk a közelítést-fókuszálást, amelyben (a térségi megvalósulások mellett) társaink voltak olyan - országos szinten működő - szervezetek is, amelyek egy jóval távolabbi ponton kerülnek kapcsolatba ezzel a témával.

            Ennek keretében velünk volt az elsősorban roma integrációval foglalkozó Autonómia Alapítvány és perei közösségi programjának munkatársai; a gyerekekre fókuszáló Magyar Máltai Szeretetszolgálat és annak járási vagy épp települési (pl. Vizsoly közösségi tér) szinten dolgozó munkatársai; a szociális intézményeket (is) működtető Magyar Ökomenikus Segélyszervezet és az általa fenntartott Biztos Kezdet Gyerekházak (pl. Boldogkőújfalu) munkatársai; és végül a helyi önszerveződést erősítő Közösségfejlesztők Egyesülete, valamint a járási projektjében aktívan résztvevői helyi partnerei, projekten túli térségi kapcsolatai (pl. FÉSZAK).

Szakmai műhely: Stratégiai céloktól a telepfelszámolásig, avagy az EU-s fejlesztések újta és esélyei helyben (Vizsoly 2019.05.24.)

Betűk méretezése
Kontraszt