fbpx

Ami eddig történt: szervezeti és szakmai előzmények a térségben

Egyesületünk, országos szervezetként a helyi szintű fejlesztési folyamatok során is egyre inkább érzékelte a társadalom működését befolyásoló strukturális problémákat az ország elmaradottabb területein. A fokozódó szakmai figyelem eredményeként döntöttünk úgy, hogy telephelyet létesítünk Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén.

Az ország második legnépesebb megyéjeként (miközben a népesség fokozatosan csökken), a gazdasági mutatói (aktív munkavállalók, munkanélküliek aránya) rendkívül rossz tendenciát mutatnak – elsősorban az ipari szolgáltatások drasztikus leépülése következtében –, a 16 járása közül 11 tartozik a leghátrányosabbak közé. Településszerkezetét tekintve a néhány város kivételével az elaprózott, kis falvak a jellemzőek, amelyekben a lakosság életkörülményei – szolgáltatások színvonala és elérhetősége számtalan esetben korlátozott vagy szinte teljesen hiányzik.

Bár ottani szakmai tevékenységek hatására számos helyi intézménnyel, szervezettel kerültünk munkakapcsolatba a különféle projektek megvalósítása keretében és több településen indultak meg közösségi kezdeményezések a helyi ügyek mentén, a feladat továbbra is adott –jelenleg is számos olyan település található a megyében, ahol a mai napig megoldatlan a szociális és egészségügyi ellátás. Ahogy az a Gönci járás esetében is megfigyelhető.