fbpx

Számok és körvonalak – avagy a projekt hivatalos keretei

A számok

A kedvezményezett neve: Közösségfejlesztők Egyesülete

A projekt címe: Közösség alapú szolgáltatások fejlesztése és a szakellátással való összekapcsolása kistelepüléseken

A szerződött támogatás összege: 48 525 290 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. január 31.  

Projektazonosító száma: EFOP-5.2.2-17-2017-00011

A körvonalak

A vidéken, kistelepülésen élők hátrányos helyzetben vannak ma Magyarországon, mert korlátozottan férnek hozzá a közszolgáltatásokhoz: az egészségügyi, szociális, képzési-oktatási, kulturális alapellátásokhoz (pl. orvosi, szakorvosi ellátás, védőnői szolgáltatás, családsegítő, idősgondozás, képzési és kulturális lehetőségek). A vidéki, kistelepüléses térségekben dolgozó szakemberek különösen nehéz helyzetben vannak ma Magyarországon, mert anyagi és emberi erőforrások szűkében (vagyis több körzetben is, mások helyett is helytállva, kevés pénzből gazdálkodva) kellene orvosolniuk az ilyen térségekben különösen jellemző nehéz szociális helyzetet és az ezzel járó problémákat. Közösségfejlesztőként azt valljuk, hogy az egyes szektorok és szakterületek együttműködése és a helyi közösség bevonása nem csak szakmailag kívánatos, hanem – egy eddig jórészt nem kihasznált – erőforrást teremt. A helyi szükségletekből kiinduló és azokra érdemben reagáló, a helyi embereket és közösségeket bevonó, velük partnerként együttműködő, közösségi kezdeményezéseiket támogató, a szakterületek együttműködésében megvalósuló szolgáltatásokat nevezzük közösségi alapú szolgáltatásoknak. A közösségi alapú szolgáltatások jelenlegi állapotának felmérése, jó gyakorlatok gyűjtése és mindezek alapján országos és helyi szintű szakmapolitikai ajánlások megfogalmazása a projekt fő feladata.

Ebben a projektben – szokásunktól eltérően – nem a helyi emberekkel és közösségekkel, hanem helyi szakemberekkel (és döntéshozókkal) dolgozunk együtt, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Gönci járásában. A projekt során itt végzünk kutatást, az itteni szakembereknek szervezünk szakmai találkozókat helyben, illetve más térségek szakembereivel és szakértőkkel közösen az országban máshol, és az itteni szakemberekkel utazunk tanulmányutakra, hogy az ország különböző területein működő jó gyakorlatokat megismerjük.

A projektben 4 külföldi partnerszervezettel dolgozunk együtt (romániai magyar, szlovák, német, osztrák), akik nem csak gondolataikkal és tapasztalataikkal, hanem saját térségükben megvalósított kutatással és saját jó gyakorlataikkal gazdagítják munkánkat, illetve hozzák be a nemzetközi dimenziót a helyi szakemberek számára, mert a projekt során velük is találkoznak majd.

A projekt eredménye a szakmapolitikai ajánlás(ok)on túl egy e-tanulmánykötet (és egy konferencia) lesz majd, melyek jó alapot teremtenek a kistelepüléses térségekben lévő közszolgáltatások közösségi alapúvá alakítására, melyben reményeink szerint a Gönci járás az élen jár majd.