fbpx

Az országhatáron is túl

Transznacionális - olvashatjuk a pályázati kiírásban. Külföldi partnereket bevonó - áll a feladatok sorában. Laza együttműködéses - amikor a kereteket nézzük. Esély - amit pedig mi látunk. Esély a tanulásra, a nézőpontok tágítására, az inspiráló “felülnézetre”. Az erre fordítható forrás és a közös eredmények terén előre megadott elvárások mondhatni szolidak. A reményeink viszont annál nagyobbak. Az eltervezett 4 személyes találkozásból épphogy túl vagyunk az elsőn.

Ideutazástól kissé fáradtan hagyjuk el épp a központi régiót és tartunk Esztergom felé, ahol a következő egy napot tölteni fogjuk. Gyors megérkezést, majd lepakolást követően már az asztalt üljük körbe és zajlik a bemutatkozás. Németországból, Ausztrián és Szlovákián át, egy kis erdélyi kitekintéssel egyre közeledik a beszélgetés Gönc felé, ahol elkezdjük megismerni és közösen értelmezni a kereteket. Szó esik a magyar közigazgatásról, a helyi viszonyokról, az érintett szolgáltatások állapotáról, az ott végzett konkrét munkánkról. Még egy picit csiszolgatunk a három nyelven íródó szószedeten, hogy biztosan egy nyelvet beszéljen a társaság és lassan helyére kerülnek a dolgok. És benne végül ők maguk is.

Nem is akarunk ennél tovább menni most, hiszen megvan a következő lépés. A következő találkozóra– a közösen végiggondolt szempontokat figyelembe véve – hoznak magukkal egy olyan „jó gyakorlatot”, amely talán képes lesz kiállni Észak-Abaúj próbáját.


(Nemzetközi) kick-off meeting: személyes és szervezeti bemutatkozás a külföldi partnereinkkel; a projekt értelmezése; szerepek és feladatok tisztázása (Komárom 2018.04.16-17.)