fbpx

A pozitív megerősítés mint a kutatás egyik fő motivációja

A kutatási probléma jól körülhatárolása már önmagában sem egyszerű feladat, ha azonban azt az igényünket is megfogalmazzuk, hogy szeretnék, ha minél inkább közelítene a helyiek által aktuálisan problémaként azonosítotthoz – akkor még inkább bonyolódik a folyamat. Vagy mégsem?

Jelen részvételi kutatás szerencsére éppen ehhez járul hozzá: hogy ne egy budapesti íróasztal mellől, az éppen kijött statisztikai adatokra és a közelmúltban publikált kutatásokra támaszkodjunk, hanem a helyben élő szakemberek véleményére. Ha nem ezt az utat jártuk volna, valószínű mi is könnyebben hozzuk meg azt a döntést, hogy a hátrányos helyzetből indulunk ki, annak tudvalevő jellemzőivel. A helyiek azonban kijelentették: ők mind tisztában vannak ezzel, ők egy pozitívumokat, erősségeket is hangsúlyozó kutatásban szeretnének részt venni, amelyben ugyan azonosítjuk a nehézségeket is, de az erősségekre is hasonló, vagy akár még nagyobb súly kerül, támogatva ezzel, hogy a jelenleg motivációvesztésben lévő, leterhelt szakemberek kapjanak egy visszajelzést munkájukról, és egyben egy pozitív megerősítést a feltárt erősségekről.

Így jutottunk el a zárt-körök problémájától, a szinergiák hiányától, valamint az erőforrás-megosztástól ahhoz a kutatási kérdésig, hogyan tudunk a meglévő, jelen kutatásban azonosított együttműködésekre építve tovább erősíteni mindazt, ami előre visz.

Területi műhelymunka: részvételi kutatás tervezése, hangsúlyok meghatározása (Boldogkőváralja 2018.10.05.)

Betűk méretezése
Kontraszt