fbpx

Rendszerek a papíron – működés a gyakorlatban

A helyismeret sok mindent magában foglal. A helytörténetet is, sok évre visszamenően. A Gönci járás jelene nem érthető meg a múltja nélkül: ennek a térségnek Kassa volt „a” városa. És nem csak ez lett mesterségesen máshogy alakítva. A járás és a kistérségek települései sem feltétlenül így tartoznak szerves egységbe, a közszolgáltatások rendszere mégis erre épül.  Tegyük gyorsan hozzá: egy rendszerré csak a mi fejünkben áll össze, itt szakterületenként, sőt, intézményhálózatonként külön rendszerekről van szó.

Látjuk a különböző közszolgáltatásokhoz megállapított körzeteket, és elgondolkodunk. Távolságok kocsival, megközelíthetőség tömegközlekedéssel, a szolgáltatások koncentrálódása – a történelmi kapcsolatokon kívül ezek mind meghatározóak. És mintha a rendszer ezeket nem venné figyelembe.

Itt van tehát előttünk papíron a közszolgáltatások helyi rendszere. Megtehetnénk, hogy ebből indulunk ki – miközben meglévő helyismeretünk alapján azt sejtjük, a gyakorlat nem a papíralapú rendszert tükrözi. Márpedig minket a gyakorlat érdekel. Minket az érdekel, hogyan használják a helyiek a számukra elérhető közszolgáltatásokat – és hogyan tudnak alkalmazkodni mindehhez az intézmények és a szakemberek. Mire a megbeszélés végére jutunk, egyértelművé válik: ez a mi utunk.

Betűk méretezése
Kontraszt