fbpx

Bemutatkozik a kutató műhely – Pongráczné Kiss Éva

Gyerekkoromban a jelenlegi Encsi járáshoz tartoztunk, ott éltem korábban. 1997-ben költöztünk Abaújszántóra, 22 éve lakunk ebben a térségben.Szeretek itt élni.

Szeretem az Abaúji térségben, hogy Magyarország egyik legszebb turisztikai vidéke közé              sorolható. Nagyon sok színvonalas  történelmi látnivalója is van, amit bizonyít az  is, hogy az ország másik részéről rengeteg turista érkezik ide nap-mint nap megnézni  ezeket a csodálatos  látnivalókat (Boldogkőváralja vára,  Vizsolyi Biblia , Regéci Vár stb.)

Vannak persze nehézségek is. Azzal, hogy a járásban - különösen a fiataloknak és a pályakezdőknek - kevés vonzó - anyagilag és társadalmilag is megbecsült munkalehetőség adódik, sokan elhagyják ezeket a településeket és főleg nagyvárosokban próbálnak munkát keresni a jobb megélhetés reményébe. Több szociális intézményre (családok átmeneti otthonára, szenvedélybetegek bentlakásos intézményére, nevelőszülői hálózat kiépítésére) is szükség lenne a Gönci járásban, hogy a családok igényeit a lakóhelyükhöz közel tudjuk kielégíteni és minél hamarabb. Ebben szerepe van a helyi tömegközlekedésnek is, amely sok esetben tovább nehezíti az egyes szolgáltatások elérhetőségét az ügyfelek számára.

            Ugyanakkor helybeliségem - vagyis, hogy helyi szakemberként dolgozom itt, nagyban segíti a munkámat. A régóta fennálló személyes kapcsolatom, ismeretségem a szociális intézmények, óvodák, iskolák, védőnői szolgálatok  dolgozóival és  települések lakóival teszik lehetővé, hogy közösen tudunk gondolkozni egyes családok problémáinak           megoldásában. Ahogy tettük ezt sikerrel pl. annak a családnak az esetében is, amely fogyatékos gyermekük intézményi elhelyezésében kérte a támogatásunkat.

Betűk méretezése
Kontraszt